Нова програма на Българската банка за развитие надгражда досегашната Напред

...
Нова програма на Българската банка за развитие надгражда досегашната Напред
Коментари Харесай

Малки фирми ще могат да получат кредити до 24 млн. лв. с до 100% гаранция

Нова стратегия на Българската банка за развиване надгражда досегашната " Напред " като обезпечава непряко финансиране за дребни и междинни предприятия в размер до 24 млн. лева при по-благоприятни условия, заяви зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, представен от пресцентъра на ведомството.

Програмата е част от проекта " Юнкер ".

Банката ще дава заеми на търговски банки, които ще правят следващо финансиране на свои клиенти - дребни и междинни предприятия. Кредитните институции ще отпускат ново капиталово, планово и обвързваното с тях оборотно финансиране, а банката за развиване ще поеме до 100% от риска по заемите, а не 30%, както беше до момента. Срокът на погашение е продължен от 10 на 15 година

В България има над 326 хиляди микро, дребни и междинни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над междинното равнище в Европейски Съюз. Зам.-министърът акцентира, че развиването им посредством нововъведения за реализиране на по-голяма добавена стойност е измежду главните акценти в работата на Министерството на стопанската система.

По думите му 2018-та ще бъде годината на финансовите принадлежности, подпомагащи предприемачеството и даде образец с работата по процедурата за поощряване на предприемачеството по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", която ще бъде ориентирана към започващи предприятия и се чака да бъде отворена следващата година, както и с " Фонда за ускорение и начално финансиране " с бюджет от 100 милиона лв., който ще е ориентиран напълно върху улеснение достъпа до финансиране за започващи предприятия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР