Нова мода в Румъния: раждане у дома. Все повече бременни

...
Нова мода в Румъния: раждане у дома. Все повече бременни
Коментари Харесай

Нова мода в Румъния: раждане у дома

Нова мода в Румъния: раждане вкъщи. Все повече бременни в северната ни съседка избират да родят в домовете си, макар, че законодателството в страната го не разрешава, предава.

Според специалисти една от аргументите е
Страхът и недоверието към здравната система
За други родилки главната причина е спокойствието и уюта на фамилната среда. Трети желаят да употребяват по-съвременни способи, като да вземем за пример да се разхождат по време на контракциите.

Акушерката Адина Паун от медицински център „ Филия “ споделя пред локалния вестник „ Адевърул “, че доста хора в Румъния се опасяват от здравната система. По думите й съществува едно въодушевление против страната, чувство, че хората са лъгани. Наред с това широкоразпространен е страхът  –
Хората не се усещат в сигурност в лечебните заведения
За някои бъдещи майки от основно значение са материалните условия в лечебните заведения и отношението на личния състав.

Акушерката Адина Паун признава, че ражданията в родилните домове в Румъния могат да бъдат същинска контузия за майките. Това, което би трябвало да е нещо естествено, в действителност се оказва форсирано по един или различен метод от лекарите –
С излишно цезарово сечение или с вливане на окситоцин
Според данни, представени в румънски медии, над 50 % от ражданията в държавните лечебни заведения в страната са били с интервенция, а в частните лечебни заведения цезаровите разрези са над 80 % от всички раждания.

В редица европейски страни раждането вкъщи благодарение на акушерка е постоянно срещана процедура. Там обаче има написани процедури, в това число подготвеност от страна на болница да поеме неотложно случая при поява на затруднения.

В Нидерландия да вземем за пример към 17% от ражданията се случват в домашни условия благодарение на акушерка. Има обаче предварителна подготовка за всяко допустимо развиване на обстановката, в това число кола за спешна помощ разполагаем още в самото начало на раждането.
В Румъния дамите се излагат на голям риск посредством раждане вкъщи
предизвестяват лекари.

Властите не разполагат с данни за броя на ражданията вкъщи. Според последната известна статистика, представена от локална телевизия, през 2019 година е имало 591 случая на раждане у дома.

„ Либертатя “ отбелязва, че група във Facebook, озаглавена „ раждане вкъщи “, е имала през юли 2023 година 637 членове.

Десетки дами са изпратили на Дита Депнер фотоси на щастливи фамилии след раждания вкъщи. Някои от фотосите са направени даже преди прерязването на пъпната шнур. Повечето фамилии са от град Брашов, само че има и от градове като Яш, Букурещ, Констанца и окръг Прахова, откри журналистическото следствие на в. „ Либертатя “. В същото време Дита Депнер не е дала отговор на настояването на вестника за коментар или изявление.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР