Нова културно-образователна инициатива между побратимените градове Ловеч и Лавал (Франция)

...
Нова културно-образователна инициатива между побратимените градове Ловеч и Лавал (Франция)
Коментари Харесай

Доброволци от Франция ще работят в ловешкия зоопарк

Нова културно-образователна самодейност сред побратимените градове Ловеч и Лавал (Франция) и работна среща сред екипи от младежи - доброволци на Асоциация " Доверие - България " -Лавал и Сдружение " Знание " -Ловеч бе показана пред медиите.

Срещата беше открита от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която акцентира, че побратимяването сплотява и свързва хора, градове и страни. А контактите, основани през годините, спомагат за основаването на доверие, обмяна на опит и стимулира хората към нови дейности.

Маринова напомни, че договорът за побратимяване сред Ловеч и Лавал е подписан през 2010 година През годините благодарение на Патрик Мусе и Клодин Мусе са стартирали доста взаимни начинания, както и че френското радио " Франс Бльо " е излъчвало редица репортажи на тематика " Европа и побратимените градове ", сред които и Ловеч.

" Особено съм щастлива, че през днешния ден една водеща неправителствена организация, каквато е Сдружение " Знание ", ще работи взаимно с Асоциация " Доверие-България " и че те дружно ще открият една нова писта в интерес на младежите ", добави кметът на Ловеч.

" Ще работим дружно, ще се забавляваме дружно и ще се опознаем. Дейностите ни ще бъдат ориентирани в облагородяване на зоопарка, който всички знаем какво значи освен за ловчалии, а и за гостите на града ни. С нашите доброволни старания ще го създадем още по-красив ", сподели пък изпълнителният шеф на Сдружение " Знание " Ралица Попова.

Срещата означи началото на нова взаимна самодейност сред локалните управляващи и побратимени неправителствени организации от двете страни, която цели да организира петдневна доброволческа акция по облагородяването и превръщането на Зоопарк - Ловеч в по-привлекателно за младежите място. Идеята за облагородяването на парк " Стратеш " и Зоологическата градина в Ловеч се е родила по-рано, в различен план на Сдружение " Знание " - Ловеч, отдаден на проблемите на младежите в област Ловеч - " Време за активизиране ". Инициативата се поддържа финансово от кметство Лавал и Асоциация " Доверие - България ", както и от самите френски доброволци, които вземат участие със собствен финансов принос. Младежите от Франция, дружно с техни връстници от България - доброволци на Сдружение " Знание ", ще работят за основаването на един още по-красив и прелъстителен образ на парк " Стратеш " и в частност Зоопарк - Ловеч, за превръщането му в желано място за игри, отдих и разходки на младежите от района.

Последния ден - 9 август, младежите дружно ще провеждат огромен летен празник на територията на Зоопарка, където ще показват резултатите от своята активност и ще отпразнуват още един път дългогодишното другарство сред Ловеч и Лавал. Идеята е да се покаже, че могат да се развиват и реализират положителни хрумвания и действия в интерес на обществото. Следващата година петима младежи от Ловеч ще бъдат доброволци във Франция.

" Благодаря на Община Ловеч за отправената покана. Радвам се, че следващата година петима младежи от Ловеч ще посетят Франция. Чрез тази взаимна самодейност ние дружно все по-добре опознаваме френската и българска просвета. Рано е още да се каже какво ще работят младежите там, тъй като концепцията е не да им се постанова, а те сами да избират към какви действия да насочат интереса си ", сподели Клодин Мусе по време на срещата.

Стана ясно още, че през месец март идната година в Ловеч ще дойдат 24 стажанти от Франция, които ще поставят непринуден труд в границите на три седмици. Ще бъдат обхванати както детски градини, по този начин и домове за възрастни хора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР