Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис край

...
Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис край
Коментари Харесай

Нова култова сграда е разкрита в античния град Мисионис

Нова паметна постройка разкриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище.

През това лято за изследване са обезпечени 50 000 лв. от общината и спонсори, заяви кметът доктор Дарин Димитров, представен от формалния уебсайт на общината.

Димитров участва през днешния ден на конференция и отслужването на водосвет за началото на летния археологически сезон в античния град Мисионис край Търговище.

През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху изследването на бранша, северно от Базилика №2, обявиха археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров.

Те обясниха, че е разкрита постройка, която, по всяка възможност, е паметна, т.е., храм. По сходство на останалите 6 разкрити такива здания на територията на Мисионис, новоразкритата е построена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенна живопис.

Проучваните на крепостта обекти датират от времето на Първата и Втората българска страна, както и от ранновизантийския интервал (V-VI век).

Археолозите показаха и реставрирания баптистерий или така наречен кръщелня, разкрита през предходната година. Съоръжението е експонирано, като над него е построено защитно покритие, което да го защищава от атмосферните въздействия.

„ Това е историята на нашия град и е значимо да я пазим. Изказвам своята благодарност и към всички съграждани и спонсори, които обезпечават средства и за консервацията на обектите, защото тя е не по-малко значима от самото им откриване “, съобщи кметът.

50 000 лева е общото финансиране на разкопките през 2019 година, обезпечено от Общината и от спонсори.

Община Търговище към момента чака мнение по заявката си, входирано в Министерството на културата, за прекачване на собствеността на Мисионис от държавна в общинска.

В момента античният град попада в обсега на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще разреши кандидатстване по разнообразни стратегии и планове за развиване на туристическия обект и построяването на инфраструктура, която да улесни достъпа до него. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР