Нова ключова среща на американския посланик Кенет Мертен. Той разговаря

...
Нова ключова среща на американския посланик Кенет Мертен. Той разговаря
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ ни даде знак за енергетиката. Важна среща

Нова основна среща на американския дипломат Кенет Мертен. Той беседва с икономическия вицепремиер Христо Алексиев.

„ България би трябвало да се гордее с постигнатото в региона на енергетиката, тъй като доста бързо успяхте да осигурите различни доставки на енергийни източници “, сподели Мертен.
-->
Той и Алексиев разискаха стратегическото състояние на България за развиването на транспортните, енергийните и цифровите връзки.

Алексиев срещна дипломат Мертен с напъните на служебното държавно управление за реализиране на диверсификация и енергийна самостоятелност на България.

„ Българската страна предприе поредност от ограничения за различни доставки на природен газ. След стартирането на интерконекторната връзка с Гърция, българските консуматори и бизнес могат да употребяват азербайджански природен газ на добра цена. Изключително значим за България е и договорът, който подписахме със прилежаща Турция за обезпечаване на достъп до техните LNG терминали “, акцентира Христо Алексиев.

Двамата разискаха и плановете за районно съдействие на България с Гърция и Сърбия в региона на енергетиката.

Посланик Мертен приветства подписването на меморандум за съдействие за създаване на петролопровод Александруполис – Бургас при започване на тази година.

По отношение на транспортната съгласуваност по направлението Север-Юг, двамата акцентираха смисъла на ново мостово оборудване на река Дунав сред България и Румъния. Посланик Мертен означи, че един нов мост би могъл да е значим и от позиция на съдействието в границите на НАТО, както и предвид на бъдещия развой за подкрепяне на възобновяване на Украйна.

Другата предпочитана цел за България е развиването на направлението Изток-Запад, акцентира вицепремиерът Алексиев. В този подтекст той показа преимуществата на мултимодалния кулоар Seа2Sea, свързващ българските речни и черноморски пристанища с пристанищата в Северна Гърция.

Христо Алексиев подчертава върху опцията за естествено продължение на Средния кулоар, свързващ страните от Централна Азия с Европа по транскаспийския маршрут. Развитието на Коридор 8 също беше във фокуса на диалога. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР