Нова измама за получване на разрешение за пребиваване и виза

...
Нова измама за получване на разрешение за пребиваване и виза
Коментари Харесай

Сложна нова измама: Англичани получават хиляди, за да се представят за бащи на бебетата на жени мигранти

Нова машинация за получване на позволение за престояване и виза завладя интернет. Предлагат на британски мъже до 10 000 паунда, с цел да прибавят имената си в актовете за раждане на майки, които са мигранти. Като това дава опция на детето да получи английско поданство, а на майките - позволение за престояване.

Измамниците употребяват Фейсбук, с цел да популяризират бизнеса си, и настояват, че са помогнали по този метод на хиляди дами, написа BBC. Фейсбук споделя, че сходно наличие е неразрешено от неговите правила.

Разследването на BBC Newsnight откри, че измамите се правят в разнообразни общности в Обединеното кралство. То е разкрило сътрудници, настоящи на територията на Обединеното кралство, които намират английски мъже за подправени татковци.

Техен представител е минал под прикритие, представяйки се за бременна жена, която е в Обединеното кралство незаконно, и беседва с хора, предлагащи тези услуги.

Един от сътрудниците, който се казва Тай, ѝ споделил, че разполага с голям брой английски мъже, които могат да работят като подправени татковци, и предложил " цялостен пакет " за 11 000 лири.

Той разказва процеса като " доста елементарен " и споделя, че " ще направи всичко ", с цел да получи детето английски паспорт. Тай, който не се е рекламирал във Фейсбук, споделил, че ще съчини безапелационна история, с цел да заблуди сполучливо управляващите.

UK men offered £10K to pose as dads in visa scam, BBC investigation finds
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Той срещнал откривателя под прикритие с британец на име Андрю, който съгласно него щял да се показа за татко. Андрю щял да получи 8000 лири стерлинги от общия хонорар.

По време на срещата им Андрю посочил паспорта си, с цел да потвърди, че е жител на Обединеното кралство. Той също по този начин си направил селфи с представителя.

Когато по-късно Тай е изправен пред съда за присъединяване си в рекет, той отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване и споделя, че " не е знаел нищо за това ".

Друг сътрудник, наричащ себе си Ти Ким, твърди, че е оказал помощ на хиляди бременни дами мигранти.

Тя споделила, че може да обезпечи английски мъж и това ще коства " 10 хиляди за бащата ", като нейният хонорар е 300 паунда.

" Всички мъже, които употребявам, са родени тук и в никакъв случай преди този момент не са записали бебета " - споделила Ти Ким на откривателя.

" Знам по какъв начин да се оправя с всичко. Няма да се постанова да се притеснявате, че нямате паспорт. Той сигурно ще бъде публикуван. "

Измамата с подправения татко е разказана като " необикновено комплицирана " от имиграционния юрист Ана Гонзалес.

" Тя е доста комплицирана и е извънредно сложна за управление ", споделя тя. " В прочут смисъл това е просто доказателство какъв брой обезверени са тези дами и през какви невероятни граници са подготвени да минат, с цел да си обезпечат правото да останат в Обединеното кралство. "

Ако жена мигрант е в Обединеното кралство нелегално и роди дете, чийто татко е английски жител или мъж с безсрочно позволение за престояване, бебето автоматизирано става английско по рождение.

След това майката може да кандидатства за фамилна виза, която ще ѝ даде право да остане в Обединеното кралство - и да кандидатства за поданство в следствие.

" Това предписание има за цел да отбрани децата, а не да дава визи на дами, които нямат документи в Обединеното кралство ", споделя госпожа Гонсалес. " Това не е малка врата. Не бива да се преглежда като такава. "

Би Би Си не можа да оцени мащаба на измамата, защото Министерството на вътрешните работи не можа да даде данни за броя на случаите, които е разследвало.

То също по този начин не разгласява данни за броя на визите, издадени на родители на английски деца, които не са от Обединеното кралство.

Не е индивидуален случай

Миналата година обаче са били издадени 4860 фамилни визи на " други подвластни лица " - категория, която включва лица, кандидатстващи за престой в Обединеното кралство като родители на английски деца.

Умишленото изтъкване на погрешни данни в удостоверението за раждане е закононарушение.

Министерството на вътрешните работи съобщи пред Би Би Си, че разполага с ограничения за попречване и откриване на имиграционни измами с потребление на подправени актове за раждане.

То декларира, че " единствено актът за раждане може да не е задоволително доказателство за бащинство " и в случаите, когато това би трябвало да бъде открито, " могат да бъдат поискани спомагателни доказателства, с цел да могат нашите инспекции да бъдат приемливо приключени ".

Въпреки това юристът по имиграционни въпроси Харджап Бхангал оспорва дали се подхващат задоволително дейности: " Това не е индивидуален случай, а евентуално хиляди... Министерството на вътрешните работи просто не е взело отношение по този въпрос. "

Той споделя, че тази процедура се среща в доста разнообразни имигрантски общности, в това число от Индия, Пакистан, Бангладеш, Нигерия и Шри Ланка, и че тя се практикува от доста години.

Разследването на Newsnight откри, че противозаконната процедура се популяризира необятно в някои виетнамски групи във Фейсбук за търсещи работа.

Бяха открити десетки постове от сметки, които се хвалят с качествата си на подобаващи подправени татковци, както и дами, които търсят английски мъже, с цел да се показват за татковци.

Един от сметките разгласява: " Бременна съм в четвъртия месец. Отчаяно се нуждая от баща с поданство на възраст сред 25 и 45 години ".

  " Аз съм баща с алена брошура [виетнамски диалект за паспорт на Обединеното кралство]. Ако сте бременна и нямате татко, тогава ми пишете ".

Meta, компанията, която е притежател на Фейсбук, декларира, че не разрешава " подстрекателство към осиновяване или машинация с актове за раждане във Фейсбук ". Тя декларира, че ще продължи да отстранява наличие, което нарушава нейните политики.

Дивия Талвар проверява комплицирана имиграционна машинация, при която бременни дами мигрантки заплащат на английски мъже хиляди лири, с цел да се показват за татковци на деца, които не са техни.

 

Една от жените разказва, че е платила на мъж 10 000 лири, с цел да се показа за татко - единствено с цел да научи, че той е излъгал за имиграционния си статут.

" Само ден откакто получих акта за раждане на бебето си, разбрах, че той в действителност няма поданство. Побеснях, тъй като към този момент бях записала данните му в акта за раждане. Не можех да го трансформира. "

Сега дамата има за регистриран татко на бебето си чужденец и тя и детето ѝ към момента нямат позволение да останат в Обединеното кралство.

Харджап Бхангал споделя, че Министерството на вътрешните работи би трябвало да проверява повече молби за визи, които провокират нараснало внимание.

" Ако едно дете твърди, че е британче и има английски родител, а другият родител няма виза - това би трябвало да е съвършен случай за искане за ДНК тест. "

В Обединеното кралство няма условие за ДНК тест при вписване на раждане или подаване на заявление за английски паспорт на дете.

Г-н Бхангал не счита, че доста хора се преследват за това закононарушение.

" Ето за какво хората го вършат - тъй като няма боязън от каквито и да било последици ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР