Нова идея на Министерството на финансите, която засяга огромна част

...
Нова идея на Министерството на финансите, която засяга огромна част
Коментари Харесай

Новата идея за увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори

Нова концепция на Министерството на финансите, която визира голяма част от работещите българи. Сериозно нарастване на налозите и осигуровките върху гражданските контракти от 2024 година може да стане факт в случай че бъдат признати промени в данъчното законодателство. В случай, че бъдат въведени, промените могат да лишават правото за понижаване на годишната данъчна основа с 25% за приети разноски за активността по цивилен контракти, споделят финансисти.
 Снимка 496850
Източник:

" Предложението е по отношение на " прикриването " на трудови правни отношения под формата на цивилен контракти, с които се укрива действителният размер на облагаемия и осигурителния приход, като импортираните в бюджета налог и осигурителни вноски са в по-нисък размер. В практиката доста постоянно по този начин се прикриват правни отношения, които имат всички характерности на трудовите. По този метод се употребяват нормативно приети разноски при образуването на облагаемия приход, а също се внасят наложителни осигурителни вноски в по-нисък размер ", написа в претекстовете на финансовото министерство.
 Кои са 9-те метода да намалите налозите си?
Кои са 9-те метода да намалите налозите си?

В началото на данъчната акция:

Хората ще би трябвало да внасят с до 5% повече за осигуровки, разясняват синдикати

Как се приема концепцията все още? Както работодателите, по този начин и синдикатите не утвърждават предлагането.

" Създава се опция na правоприлагащите органи на Национална агенция за приходите да поясняват всяко едно правно отношение по собствен метод тук се лимитират съгласно нас опциите на връзките сред чиновник и шеф, които касаят напълно цивилен правни отношения а не трудови ", разяснява Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ, представен от Българска национална телевизия.

" Ако аз съм на цивилен контракт и правя разход за това, че си правя разноски със лични сили и средства. и не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще минава към друга форма или различен контракт или ще би трябвало да записвам компания ", съобщи Атанас Кацарчев, основен икономист в КТ " Подкрепа ".

Един от водещите претекстове зад законопроекта е да се разкрият трудови правни отношения прикрити с цивилен контракти, разясняват специалисти. Все още обаче не излиза наяве какви биха били приходите, в случай че изменението се реализира.

" Не може да променяш налози, без най-малко в претекстовете или оценката на въздействието да напишеш какъв брой доходи очакваш. Приходите предходната година от подоходно облагане отвън трудови правни отношения е отвън 500 милиона, само че пък тук Министерството на финансите регистрира и свободни специалности, креативен също, а наранени са по-малко съответно гражданските, по този начин, е под половината от тези 500 милиона ", споделя Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.
 Приходи и активи за милиарди се търкалят от десетилетия необложени с налози
Приходи и активи за милиарди се търкалят от десетилетия необложени с налози

Финансовият министър " вода гази, жаден върви "

Мнението на бизнеса

Предприемачите желаят предвидима данъчна политика, тъй като противоположното може да докара до отлив на вложения и закъснение в икономическия напредък, какъвто към този момент се следи в ИТ бранша. Там гражданските контракти са нещо всекидневно.

" Много хора стартират да работят на цивилен контракти, защото това е една от най-лесните първични способи да бъдат сами бизнесмени, самонаети и да си заплащат налозите. Но това да не се признава надлежно направените разноски да се приспадат надлежно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка е чисто и просто увеличение на техните налози ", разяснява Пламен Цеков, бизнесмен и член на Българската предприемаческа асоциация.

Работодателите разясняват още, че в този момент настоящото трудово законодателство на България не планува еластичност по отношение на работното време и взаимоотношенията сред бизнеса и чиновниците.

Професиите, които няма да бъдат наранени от смяната

Все още смяната в дефиницията от страна на финансовото министерство е прекомерно обща и неразбираема, с цел да се разбере съответно кого ще засегне, само че в нея не би следвало да попаднат свободните специалности, които са особено изброени в закона и за които не се планува смяна.

Това са експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните правосъдни изпълнители; правосъдните заседатели; специалистите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, които реализират за своя сметка професионална активност, самоосигуряват се и не са регистрирани като еднолични търговци.

В претекстовете на Министерството на финансите е посочено още, че в този момент правосъдната процедура не позволява Национална агенция за приходите да квалифицира един контракт като трудов, даже да са налице всички характерности за това, което води до анулация на актове. От тази записка излиза, че измененията ще отворят пътя Национална агенция за приходите да преценя едно правно отношение като трудово, даже страните по него - възложител и реализатор, да са решили друго.
 Национална агенция за приходите ще заплаща пари за сигнали за укрити налози: Какъв е минималният <a href=бонус за донос? " >
Национална агенция за приходите ще заплаща пари за сигнали за укрити налози: Какъв е минималният бонус за донос?

Има две условия, на които би трябвало да дава отговор сигналът

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР