Нова гореща вълна обхваща Европа. Температурният пик се очаква в

...
Нова гореща вълна обхваща Европа. Температурният пик се очаква в
Коментари Харесай

Лятото се завръща с пълна сила. Ето къде става горещо


Нова гореща вълна обгръща Европа. Температурният пик се чака в средата на идната седмица. Метеоролозите във Франция предизвестиха, че най-вероятно тогава ще бъде регистрирани най-големите горещини, измервани в страната. В множеството френски области към този момент е издадено предизвестие за рисково време, оповестява Българска национална телевизия. 

Горещо, по-горещо и още по-горещо. Лятото на 2023 година не стопира да слага температурни върхове. След късите талази на захлаждане, рисковата горещина се завръща в Европа - с образуването на по този начин наречения " топлинен купол ".
-->
" Топлинният купол е тип високо налягане, само че на всички равнища. Това е похлупак, който улавя горещия въздух покрай земята и в това време посредством ниски течения компресира въздуха. Малко наподобява на процеса, който се случва, когато помпате гумата на велосипед ", съобщи Патрик Галоа, синоптик.

Заради предстоящите високи температури френското държавно управление свика изключително съвещание.

" В началото на идната седмица има заплаха във Франция да бъде регистриран най-горещият ден, регистриран в страната през втората половина на август. Пикът се чака сред вторник и сряда. Температурите ще бъдат над 40 градуса ", съобщи Патрик Галоа, синоптик.

От през днешния ден във Франция към този момент работи осведомителна гореща телефонна линия. По малките екрани и радиото се излъчват настоящите прогнози за времето и предизвестия за заплахата от високите температури. Надеждите са, че с ограниченията няма да се повтори статистика от предишното лято, когато във Франция поради жегите са умряли 4 800 души. Миналия месец смъртните случаи са били с 30 повече от нормалното.

" Да, предишният месец е бил най-горещият юли, регистриран до момента. Той е бил с 0,2 градуса по-топъл от предходния връх през 2019 година ", сподели Гавин Шмид, шеф на Института за галактически проучвания на НАСА.

Прогнозите на НАСА са, че 2023 година ще влезе в историята като една от най-топлите години. Но 2024 година ще бъде още по-гореща.

" Очакваме от ден на ден горещи талази. За последните 35 години е имало три пъти повече горещи талази спрямо предходните десетилетия. Така че, горещите талази все по-често ще ни връхлитат ", съобщи Патрик Галоа, синоптик.

Температурна наклонност, която изисква адаптиране - във всички сфери на живота. Дори и в модата. В Япония, която претърпява едни от най-горещите летни месеци през последните години, се появяват от ден на ден охлаждащи облекла. Облекла, които съчетават стилните трендове с новите технологии. Особено известен е елек с вентилатори, задвижвани от вградени акумулатори. Екстравагантната дреха обезпечава на тялото непрекъснат приток на хладина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР