Нова година – ново поскъпване на електрониката и електроуредите. Анализатори

...
Нова година – ново поскъпване на електрониката и електроуредите. Анализатори
Коментари Харесай

Скок в цените на електрониката и електроуредите

Нова година – ново повишаване на електрониката и електроуредите. Анализатори на пазара още в края на предходната година предизвестиха, че ще има разлика в цената при черната и бяла техника, откакто международни производители оповестиха нарастване на чиповете.

Потребителите към този момент усещат растежа в цените на някои артикули като тв приемници, смарт телефони и таблети. В началото на новата година искащи да възобновят старите си уреди не липсват. След като влязат в магазините обаче стартират да пресмятат какъв брой по-дълбоко би трябвало да бръкнат в джоба си.

Жители на Стара Загора, които до момента са се отоплявали на газ, от месеци търсят опция. Но и тя надали ще им излезе доста по-евтино, откакто цените на уредите са тръгнали нагоре. Решението за покупка не може да се отсрочва прекомерно дълго, споделят анализатори на пазара. Прогнозите са, че цените на уредите, за които чиповете са определящ съставен елемент, ще продължат да вървят нагоре. Само през последните две години междинното нарастване е сред 25 и 30%. И поради пандемията, и поради повишаването на главните елементи, влизащи в производството.

„ Когато става въпрос за компютри, таблети, телефони - повишаването на чиповете се отразява с максимален % върху цената на продукта ”, споделя Марин Згурев, който е шеф и притежател на магазин за уреди. Не толкоз осезаема е разликата при перални машини и хладилници, тъй като при тях цената се дефинира от тази на метала и размера на уредите, изясняват от сектора. „ Едно увеличение с 20-30% на чиповете няма да повлече увеличение на цената на едрата бяла техника с повече от 1-2 на 100 най-много. Засега наклонността за първото полугодие, спрямо миналата година, в бялата техника са скочили сред 5 и 7 % на производители, като мине през превоз, това се отразява в крайната цена – сред 10 до 12 на 100 в потребителската цена ”, разяснява още Згурев пред Нова тв.

Скокът в цената на чиповете се отразява и на автомобилната промишленост. От сектора регистрират и усложнения в производството. „ Заради неналичието на полупроводници и упованията тази година са сходни. Ще продължат усложненията при доставчиците на чипове ”, изяснява повода Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители. А за доставките на чипове въздействие оказва и следващата Коронавирус вълна в Китай. Затова от сектора не изключват още забавяния. „ При електрическите коли батериите са един от най-важните съставни елементи, а огромна част от батериите идват от Китай, тъй че упованията са не прекомерно розови ”, добавя Костадинов.

Затова специалистите поучават потребителите да не отсрочват софтуерните си покупки до момента в който цените им не са тръгнали още нагоре на фона на галопиращата инфлация.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР