Нова европейска директива предвижда да ограничи рекламите в медиите на

...
Нова европейска директива предвижда да ограничи рекламите в медиите на
Коментари Харесай

Нова евродиректива ще ограничава рекламите в медиите на вредни храни

Нова европейска инструкция планува да ограничи рекламите в медиите на нездравословни храни като захар, сол, мазнини. Тя е на заключителен стадий и би трябвало да бъде завършена в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, заяви шефът на дирекция " Здравеопазване " на Европейската комисия - Джон Райън. Той   взе участие в конференция за здравословното хранене при децата, която се организира в София. 
Нездравословното хранене е една от главните аргументи за затлъстяването и за хроничните болести, а един от главните пътища за превъзмогване на тези проблеми е да бъде понижен натискът на рекламата на храни върху децата, изясни Джон Райън: Много е значимо уязвимото население да бъде изключително предпазено. Затова в Европейската комисия предлагаме да има характерни правила за маркетинга и рекламата на храни с високо наличие на мазнини, захар и сол, които могат да бъдат от интерес за младото потомство като публика на медиите. Това се отнася и за алкохолът, който също ще бъде включен.
В новата инструкция ще се съдържа възбрана храни с повече от възможни гранични стойности на захар, сол и мазнини: Да не бъдат рекламирани в медиите. Има условия да не вземат участие деца до 12-годишна възраст, да не бъдат предавани сходни реклами в часовия пояс, когато те най-вече гледат, посочи проф.д-р Веселка Дулева , народен съветник по хранене и диететика. И още един акцент от конференцията - Брюксел ще упорства измежду критериите за избор на снабдители на храна за учебните заведения да бъде и качеството, а освен цената
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР