Нова близка среща с мечка в България.Мъж, пътуващ в Ловешко,

...
Нова близка среща с мечка в България.Мъж, пътуващ в Ловешко,
Коментари Харесай

Мечка невъзмутимо се разходи по път, мина на метри от шофьор ВИДЕО

Нова близка среща с мечка в България.

Мъж, пътуващ в Ловешко, се натъкнал на мецана, която се разхождала умерено по асфалтов път. Огромното животно въобще не се уплашило от приближаващата кола, а умерено траяло с тежка стъпка по маршрута си, като минало на броени метри от автомобила. Близката среща станала преди ден на разклона Българене-Дъбрава. 

" Внимавайте, гъбарите! ", приканва Тихомир Трифонов.



Припомняме, че чиновниците на горските стопанства настояхада се позволи най-малък отстрел на мечки за понижаване на популацията им, за което е известено Министерството на земеделието и храните.

Причината са многочислените сигнали за поява на кафяви мечки в обитаемоте места на общините Априлци и Троян, към този момент такива постъпват и от ловешки села. Това заяви Младен Миков, шеф на Държавно горско стопанство (ДГС) в Ловеч. По думите му последната година се следи огромен напредък на популацията на кафявата мечка в Национален парк „ Централен Балкан “ и това принуждава животните да търсят нови територии и към този момент да идват към обитаемоте места.

Един от последните  от Горно Павликене, а 64-годишен мъж в село Соколово, което е на десетина километра от регионалния град, по знамение не е потърпевш след среща с мечка на към метър разстояние.

Но какво да вършим, в случай че засечем мечка?

Отговор на този значим въпрос дадае предходната година страницата " Мечешки истории ", която разгласява обширни препоръки.

" Скъсяването на дистанцията сред индивида и мечките е рисково както за хората, по този начин и за мечките в дълготраен проект. Романтичната визия, която сме си построили за мечките, не дава отговор на действителността. Те не са сладки, пухкави и гальовни същества, а диви животни, доста по-силни от нас, с реакции и инстинкти, които могат да доведат до съдбовен край при непосредствен контакт с индивида ", пишат от " Мечешки истории ".

" Не предлагайте храна. Първо човешката храна може да бъде рискова за дивите животни. Второ, мечките са умни животни и доста бързо построяват връзката човек = елементарен източник на храна. А това е първата стъпка към основаване на проблематични мечки ", допълват те.

" При среща с мечка - спрете и преценете деликатно обстановката. При първа опция постепенно и деликатно, без да изпускате животното от взор, се отдалечете на безвредно разстояние ", поучават от ортанизацията.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР