Нова база данни ще проследява активите на богатите руски олигарси,

...
Нова база данни ще проследява активите на богатите руски олигарси,
Коментари Харесай

Дигитална база данни следи активите на руските олигарси

Нова база данни ще наблюдава активите на богатите съветски олигарси, които имат връзки с Владимир Путин, оповестява CNN.

Мрежата Russian Asset Tracker се поддържа от неправителствената организация Проект за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP), която си сътрудничи с 27 медии.

Инструментът е интерактивен и демонстрира благосъстоянията, държани отвън Русия от олигарси и основни фигури, близки до съветския президент.

Разследващият план разкрива над 150 актива на обща стойност към 17 милиарда $, в това число парцели, частни самолети, акции на компании, яхти, имения и други Журналистите откриват тези активи посредством инспекции на поземлени регистри, корпоративни документи и приключване на информация от офшорни зони.

„ Русия на Владимир Путин е следена от доста дребна група хора, помагачи, които го държат на власт. Същевременно, те се облагодетелстват от неговата система за застъпничество за сметка на съветския народ “, споделя ръководителят на OCCRP Дрю Съливан.

Проектът започва със лист от 35 лица, посочени предходната година от затворения опозиционен водач Алексей Навални като "ключови помощници и бенефициенти на клептокрацията на Кремъл “. 27 от тях към този момент са обект на наказания в Съединени американски щати и Европа. Други 7 са в черния лист в Канада.

Един от хората в този лист е 55-годишният милиардер Роман Абрамович, който има активи на стойност към 13.5 милиарда $. Въпреки че не е глобен от Обединеното кралство и отхвърли да има връзки с Путин, Абрамович неотдавна разгласи, че продава своя футболен клуб Челси, който закупи през 2003 година

В базата данни са и предприемачът Алишер Усманов, Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на съветския петролен колос Роснефт и Олег Дерипаска - милиардер, натрупал положението си в алуминиевия бизнес.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР