Нова арт инсталация в Бургас пропагандира срещу бързата мода. Десетки

...
Нова арт инсталация в Бургас пропагандира срещу бързата мода. Десетки
Коментари Харесай

Облякоха дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи

Нова арт апаратура в Бургас пропагандира против " бързата мода ". Десетки дървета в Морската градина са " облечени " в остарели и непотребни облекла. Основната концепция на самодейността е да покаже вредата от " бързата мода ", а " прегръдките " за дърветата носят екологични и обществени послания.

Стари облекла трансфораха близо 20 дървета в Морската градина в Бургас в цветни феерии. Идеята хрумва непринудено на младия актьор Божана Славкова. Каузата ѝ " Прегърни природата " повдига значими въпроси за по този начин наречената " бърза мода ", сечта на градски дървета и гори, както и екологичните проблеми.

" През 2018 година, когато бяха митингите за Пирин, тогава доста дървета бяха застрашени и взех решение, че би трябвало с изкуство да се каже " Пазете дърветата! ", споделя Божана Славкова.

До арт инсталацията има сложени табелки, които дават информация що е то " бърза мода ". Всъщност " бързата мода " съставлява евтините облекла, които огромните марки продават. Проблемът е в това, че всекидневното им произвеждане е рисково за природата. За съпоставяне - преди е имало два фешън сезона - пролет-лято и есен-зима, а в този момент - 52, т.е. всяка седмица.

Оказва се, че стилната промишленост е вторият максимален замърсител на Земята. Ако си купуваме по-малко облекла и такива, които са създадени с грижа за природата, можем да променим доста неща, уверени са специалисти.

" Примерно памукът - при него най-вече пестициди от всичките култури се употребяват и това доста унищожава Земята, също въздейства зле на човешкото здраве, доста вода се замърсява, въздейства на климатичните промени. Просто една голяма промишленост, която желае единствено да пораства, пораства, пораства, а от време на време нещата би трябвало да спрат, тъй като към този момент има прекомерно доста облекла и те дори се изхвърлят по бунищата ", добавя Божана Славкова.

Арт инсталацията е артистичен прийом, който включва обличане на детайли от градската среда в изплетени особено за тях " дрешки ", в тази ситуация дърветата. В благородната идея се включват стотици доброволци от цялата страна. И съумяват да трансфорат старите си блузи и пуловери в дрехи за природата.

" Аз доста се въодушевих от гледането на фотоси на известни актьори, които са украсявали големи здания, пътища, коли ", споделя Симона Славкова.

Всяко дърво има своя тема.

Дрехи, обувки и домашен текстил са виновни за замърсяване на водите, излъчвания на парникови газове и купища боклуци. За текстилното произвеждане са нужни огромно количество вода и земя за развъждане на памук и нишки.

По данни на Европейския парламент, с цел да се направи единствено една памучна тениска, са нужни към 2 700 литра вода - това е количеството, което човек използва за две години и половина.

Вижте повече във видеото.

Автор: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР