Нова аларма за пораженията, които нанася коронавирусът върху организма ни,

...
Нова аларма за пораженията, които нанася коронавирусът върху организма ни,
Коментари Харесай

Проф. Начев би аларма. Ковид удря директно сърцето

Нова тревога за провалите, които нанася коронавирусът върху организма ни, удари именитият кардиохирург проф. Генчо Начев, който се пребори с рисковата болест. Досега всички медицински светила говореха по какъв начин коронавирусът визира белите дробове.  Проф. Начев обаче се концентрира върху провалите, които болестта носи за сърцето.

Коронавирусът непосредствено удря сърцето , съобщи  изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина “. Проф. Генчо Начев посочи, че хората със сърдечни проблеми са едни от най-рисковите, тъй като COVID-19 провокира тромбообразуване в дребните кръвоносни съдове. Освен това непосредствено нападна способността на сърцето да изтласква кръв, което е евентуален риск за инфаркт. Най-лошото е, че вирусът е рисков за сърцето освен на страдащите от сърдечно-съдови болести, само че и за здрави хора.

„ На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, с цел да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови болести, които нямат OVID-19, само че имат недоволства или утежняване на сатурацията, незабавно да се съветват с доктор “, уточни проф. Начев в изявление за бТВ. Той съобщи, че поради пандемията всеобщо пациентите отсрочват профилактичните си прегледи, а това води до утежняване на положението им.

Трудно е да се каже дали по-строгите ограничения закъсняха. Аз съм последовател на по-строгите ограничения, тъй като е потвърдено, че с тях пандемията може да се ограничи, само че би трябвало да се мисли и за стопанската система, сподели проф. Начев.  Според него сега е реализиран баланс, само че би трябвало да се усили контролът върху рестриктивните мерки.

„ Ако гледаме математическите модели, чак в края на третата седмица би трябвало да има резултат от ограниченията “, сподели проф. Начев и добави, че в неговата болница има 30 кревати и за момента няма дефицит на личен състав. По думите му възнаграждението от 3000 лева на месец за санитар е високо, по отношение на това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не би трябвало да се чакат здравни рецесии, с цел да се подвигат заплатите на медиците.

 „ Финансирането на опазването на здравето е сбъркано – и във връзка с това какво заплаща Касата, и във връзка с това за какво го заплаща, за регистрирана активност, която не се знае дали е осъществена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се повишават парите, които се наливат в опазването на здравето, само че те изтичат като вода в пясък “, разяснява проф. Начев. Според него парите за идната година, предопределени за битка с пандемията, няма да „ изтекат “, тъй като са написани прецизно разпоредбите, по които ще се отпускат.

Проф. Генчо Начев, който е възпитаник на проф. Александър Чирков, съобщи, че именитият доктор, който България загуби предходната седмица, му е предал уроци освен в медицината, само че и в живота. Той вярваше в положителното и в бъдещето на България, сподели проф. Начев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР