Нова агенция да следи за качеството на социалните услуги, а

...
Нова агенция да следи за качеството на социалните услуги, а
Коментари Харесай

Близките на хора с увреждания да могат да ползват `отпуск`, предвижда законопроект

Нова организация да следи за качеството на обществените услуги, а околните на хората с увреждания да получават право на самобитен " заплатен отпуск ", с цел да могат да си починат. Това планува Закона за обществените услуги, главните концепции от който бяха показани през днешния ден от обществения министър Бисер Петков. 
 Постигнат е консенсус за Закона за хората с увреждания  Нов указател ще сплотява информацията за хората с увреждания в България
Идеята е новата организация за качеството на обществените услуги да дава отговор за лицензирането на снабдители за обществени услуги, ще управлява качеството на услугите, ще оказва помощ при създаването на стандартите, ще следи за спазването на правата на потребителите на обществени услуги и ще се грижи за успеваемостта на услугите, като ще има правото да постанова имуществени наказания. 

В момента обществените услуги за деца и родители са под контрола на Агенцията за протекция на детето, а обществените услуги за възрастни - на Агенцията за обществено подкрепяне. 

Все още обаче не е обяснен въпросът по какъв начин тъкмо ще се мерят качеството на услугите и резултатът от тях, изясни шефът на фондация " Международна обществена работа - България " Събина Събева. По думите ѝ това може да става незабавно след приключването на дадена услуга или да се следи до каква степен приемането на услугата е трансформирала живота на хората. 

Предвижда се още да бъде основана национална карта на обществените услуги, които ще се финансират от бюджета, като концепцията е по този начин да се постави ред в планирането и основаването на услуги, които да са съобразени с потребностите на хората в другите обитаеми места. 

Със основаването на национална карта страната поема ангажимент за основаване на цялостна мрежа от обществени услуги в цялата страна в дълготраен проект, каза Бисер Петков.

Предвижда се да се вкара и изцяло нова обществена услуга – заместваща грижа. Нейната цел е да се обезпечи краткотрайна отмора на родители и лица, които поставят грижи за подвластни членове на фамилията. Услугата ще е безвъзмездна до 14 календарни дни в годината, а общият интервал на даването ѝ ще е до 30 календарни дни годишно, изясни общественият министър.

Тази услуга ще може да се употребява от родители, гледащи деца, такива, които поставят грижи за пълнолетни членове на фамилията си и от приемни родители. За момента обаче не е изяснена процедурата за използването на " отпуска " - кой ще може да кандидатства и кой ще утвърждава отпущането на нужните средства. Все още не е ясно и какъв брой са тъкмо хората, които се нуждаят от тази услуга. 

За първи път се планува и да се даде опция за прилагане на обществени услуги от всички лица, а освен от представители на уязвимите групи, сподели още министър Петков.

Това ще са услуги за информиране, консултиране и образование за осъществяване на обществени права и за насърчаване на умения, които се дават за период до 2 месеца.

В новия закон ще се дефинират и финансирани от страната обществени услуги, в това число и за пълнолетни, които ще се дават без възнаграждение на такса. Сред тях ще са услугите за консултиране и поддръжка на родители по въпросите на ранното детско развиване и развъждането на деца; ранна намеса на уврежданията; незабавно обезпечаване на поддръжка при положение на спешна обстановка и други.

Планира се в закона да бъдат записани правила, критерии и правила, минимално обучение и подготовка за работещите в бранша на обществените услуги. 

Дискусиите по законопроекта не престават, като задачата е до 15 октомври той да бъде оповестен за публично разискване, а през ноември да влезе за разискване в Народното събрание. 

Авторите на измененията показаха вяра, че след промяната средата ще се промени доста и работата в бранша ще е с изключение на добре платена по-малко стресова и по-престижна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР