Нов законопроект се предлага в комунистически Китай - забрана за

...
Нов законопроект се предлага в комунистически Китай - забрана за
Коментари Харесай

Китай иска да забранява дрехи, вредни за духа и чувствата на китайския народ

Нов законопроект се предлага в комунистически Китай - възбрана за изказания и облекло, които са " нездравословни за духа и възприятията на китайския народ ", заяви Си Ен Ен.

Проектът планува санкция до 5000 юана (640 евро) и арестуван до 15 дни, само че не и ясни дефиниции на какви тъкмо облекла, знаци или изказвания могат да доведат до това. Затова и консуматори на обществените мрежи и юридически специалисти приканват за по-голяма изясненост, с цел да се избегне непотребното използване на закона.

Предложените законодателни промени не разрешават също " огорчение, клюка или други нарушавания към имената на локални герои и мъченици ", както и вандализирането на паметниците им.

В онлайн средите хората се питат по какъв начин закодотелните органи могат едностранно да дефинират по кое време " възприятията " на нацията се " нараняват ".

" Дали носенето на сако и вратовръзка е проблем? Марксизмът произтича от Запада. Наличието му в Китайне е ли пострадване на националните усеща? ", пише един консуматор в китайската обществена мрежа Weibo.

Според Жао Хонг, професорка по право в Китайския университет по политически науки и право, липсата на изясненост може да докара до нарушаване на персоналните права.

Тя цитира случай, който разсъни внимание в Китай предходната година, когато жена, облечена в кимоно, беше арестувана в град Суджоу и упрекната в " подбудителство на кавги и провокиране на скандал ", тъй като носи японска дреха. Инцидентът провокира отвращение в обществените мрежи.

През март тази година полицията задържа жена, облечена с имитация на японска военна униформа на нощен пазар.

И по-рано през предишния месец хората, облечени с облекла с дъги, не бяха позволени до концерт на тайванската певица Чанг Хуи-мей в Пекин.

" Да носиш кимоно значи да нараниш възприятията на китайския народ, да ядеш японска храна значи да застрашиш неговия дух? Кога възприятията и духът на вековната китайска нация станаха толкоз нежни? ", написа известен обществен коментатор Уанг Уси онлайн.

Законопроектът е следващ образец за метода, по който китайският президент Си Дзинпин се стреми да дефинира какъв би трябвало да е идеалният китайски жител, откогато пристигна на власт през 2012 година

През 2019 година Китайската комунистическа партия издаде " морални насоки ", включващи съвети като: бъди вежлив, пътувай с по-ниски излъчвания на въглероден диоксид и имай " религия " в господин Си и партията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР