Нов управител на Българската народна банка (БНБ) трябва да изберат

...
Нов управител на Българската народна банка (БНБ) трябва да изберат
Коментари Харесай

Парламентът избира нов управител на БНБ днес

Нов шеф на Българската национална банка (БНБ) би трябвало да изберат на изключително съвещание депутатите през днешния ден. То е планувано за 13 ч.

Номинирани за поста са Димитър Радев от ГЕРБ-СДС и Любомир Христов от „ Възраждане “. Кандидатите останаха двама, откакто предходната седмица от „ Българска социалистическа партия за България “ отдръпнаха своя -  Николай Каварджиклиев.

Не желаем да участваме в авансово подреден мач, разгласи тогава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Миналата сряда Димитър Радев се срещна с представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков разгласи пред публицисти, че ще поддържат Радев.
Двамата претенденти за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на Народното събрание.
Радев даде обещание да обезпечи последователност на постигнатото през досегашния му мандат. Той увери, че ще работи за реализиране на доста висока степен на интеграция на банковия бранш във финансовата инфраструктура на еврозоната.

Христов очерта 7 целта, изцяло съобразени с пълномощията на шефа, в случай че бъде определен. На първо място той сложи изработването на формален, признат от УС на Българска народна банка, разбор на средносрочните резултати от въвеждане на еврото в страната

Според признатите от пленарната зала правила за определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Когато никой не събере нужните гласове, се приема решение за разкриване на нова процедура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР