Нов тренд в социалните мрежи. Бестселър в книжарници по цял

...
Нов тренд в социалните мрежи. Бестселър в книжарници по цял
Коментари Харесай

Литература по време на пандемия: Защо изведнъж всички полудяха по Декамерон?

Нов тренд в обществените мрежи. Бестселър в книжарници по целия свят. Перлата в италианската литература. Споменът от часовете по литература в гимназиалните години. Класиката от 1353-та на Джовани Бокачо - "Декамерон ".

Защо светът внезапно реши да избърше дебелия прахуляк по кориците на тази книга, прелисти я още веднъж и я издигна в фетиш?

Преди да вършим финални изводи, дано първо си напомним наличието ѝ.

 декамерон iStock

"Декамерон " е алманах с новели на италианския публицист Джовани Бокачо. Сборникът е въодушевен от едно трагично събитие - чумната зараза във Флоренция през 1348 година. С това произведение създателят утвърждава жанра на късия монотонен роман в европейската литература, а самият алманах е приет за шедьовър на класическата ранна прозаичност. В идващите редове ви представяме и сюжета в резюме.

В Италия по време на чумната зараза във църквата „ Санта Мария Новела “ на утринната работа се срещат седем млади дами. По време на нехаен диалог по-късно идва и предлагането да избягат от града и от страшните гледки и мисли. Всички одобряват концепцията, само че най-разсъдливата от тях отбелязва:

„ Истина е, че мъжете са разсъдъкът на жените; без тяхното управление нашите инициативи доста рядко стигат до добър край. “

В този миг в църквата влизат трима младежи, които измежду всеобщата неразбория търсят като разтуха да зърнат своите дами, а те и трите по една случайност се оказват всред упоменатите седем. Момичетата им споделят желанията си, а господата от своя страна одобряват с наслада да избягат с тях.

 декамерон iStock

Така постъпват по най-хубавия вероятен метод, по който могат да спасят живота си - бягат от грозните картини на чумата и се отдават на забавление. Въпреки че са млади мъже и дами, те не пристъпват границата на благоприличието. Има ред, а не безпорядък. Не прекаляват с нищо и се водят от разсъдъка.

Отиват на недостъпно място в извънградско имение в продължение на две седмици. Мястото е приказно, заобиколено от зеленина и прелестни градини. За да минават вечерите по-забавно, всеки член би трябвало да споделя по една история. Темите са свързани със силата на ориста, силата на човешката воля, любовни прекарвания.

Сборникът съдържа 100 новели, разказани в границите на 10 дни от десетте основни герои. Те варират от еротичното до трагичното, частично са остроумни и шеговити, съдържат скъпи уроци, които ни поучават.

 декамерон iStock

Шедьовърът на Джовани Бокачо постоянно се цитира и разказва като благонадежден източник на информация за разпространяването на чумата, която приключва с драматичен край за половината население на Флоренция през 14-ти век.

Нека обаче се опитаме да забележим оттатък повърхността и да открием по-дълбоките послания, които създателят ни завещава.

Прилики сред този сюжет и актуалната пандемия са явни. Но извънредно значима е етичната алтернатива, пред която нашите 10 протагонисти са изправени, както и самите ние по време на актуалната самоизолация.

Омагьосани сме от утопичното предпочитание да изградим дружно по-добър свят оттатък руините на тревожната реалност.

Хубавата книга е правилен и нужен сателит във времена като тези. Може би точно "Декамерон " ще се окаже съвършеното попълнение на вашия книжовен лист, изключително в тревожни времена като тези. Приятно четене!
Остроумни цитати от " Декамерон " 10 фотоси  Остроумни цитати от  Остроумни цитати от  Остроумни цитати от  Остроумни цитати от
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР