Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър. С

...
Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър. С
Коментари Харесай

Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър



Нов изследователски сондаж за природен газ стартира край Кипър. С него страната ускорено продължава реализацията на енергийната си стратегия за създаване на евентуалните залежи в Източното Средиземноморие и за обезпечаване на алтнерантивни достамки на гориво за Европа.

Специалната платформа, с която консорциумът сред две от водещите в света енергийни компании - италианската „ Ени ” и френската „ Тотал ” ще извършат сондажа в блок 6 в офшорната зона на Кипър, дойде тази нощ на местоназначението си. Очаква се през днешния ден и на следващия ден да бъдат осъществени работите по стабилизиране на оборудването и самото продупчване да стартира до края на тези седмица. Изследователската работа ще продължи към 36 дни, оповестиха от „ Ени ”, която държи лиценза за блока. Сондажът ще бъде последван от изследвания в още два блока през януари и през март.

Започващите тази седмица проучвателни работи се чакат с огромен интерес, защото са първите след разочароващия резултат на френско-италианския консорциум в блок 11. В него през септември бяха открити евентуални количества газ съвсем 10 пъти под плануваните.

Новият сондаж е изправен и пред следващи провокации от Турция. Според нея половината от блок 6, който се намира югозападно от острова, попада в континенталния й шелф и тя ще отбрани ползите си в него.През декември Анкара организира поредност от военноморски учения в региони в Средиземно море, обхващащи и елементи от кипърската изключителна икономическа зона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР