Нов протест избухна тази сутрин срещу концесия за добив на

...
Нов протест избухна тази сутрин срещу концесия за добив на
Коментари Харесай

Протест избухна край Ръжево Конаре: Спират багерите на конце...

Нов митинг избухна тази заран против концесия за рандеман на пясък от река Стряма край Ръжево Конаре. Над 20 индивида от селото затвориха пътя на екскаватор и камиони, които извозват инертните материали от коритото на реката. Това е следващият опит на локалните поданици да спасят Стряма и земеделските земи, които концесията обрича на опустошение.



Недоволството на хората е още от първите дейности на компанията, които съгласно тях унищожават реката и земята. Протестът набира движение още от предходната седмица, тогава земеделските производители от Ръжево Конаре и Дълго поле обявиха, че няма да стартират нова стопанска, няма да отглеждат пипер и други зеленчуци, в случай че активността на концесията, която неотдавна работи там, продължи да унищожава земята и реката.

Тази заран хората се събраха на мястото, където работят машините на пловдивската компания. Те чакат всеки миг там да дойде полиция, както и защитата на фирмата-концесионер.



Недоволството на земеделските производители и жителите на Ръжево Конаре е голямо. Фирмата, която добива пясък и трошляк си направи противозаконен път през нашите и през държавни земи като насипа нивите с пясък и трошляк, сигнализира Гюрга Дарджонова. Преди две седмици Регионална инспекция за опазване на околната среда затвори този път като противозаконен. Но всяка заран екскаватор на компанията го отваря като разбутва пясъчното заграждение, а вечер, когато приключат работа, багерът натрупва още веднъж пясъка и възвръща заграждението. А денем машините на компанията минават от единия бряг на Стряма до другия, макар възбраната на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

По реката към този момент има две големи язви, там няма да се възвърне първичното естествено положение на Стряма, считат Гюрга Дарджанова и жителите на Ръжево Конаре. Те изрично подсетиха, че тази част на Стряма е предпазена територия от програмата Натура 2000.



Освен това подаваме по надлежния ред сигнали до Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерството на енергетиката, което позволява концесиите за рандеман на подземни благосъстояния. Искаме активността на фирмата-концесионер да се реализира по плануваните в законодателството правила. Иначе целия район, който е зеленчуковата градина на България, ще се трансформира в пустиня, безапелационна е Гюрга Дарджанова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР