Нов продукт на пазара – свежо прясно мляко“. То трябва

...
Нов продукт на пазара – свежо прясно мляко“. То трябва
Коментари Харесай

Нов продукт на пазара: Какви са критериите за свежото прясно мляко?

Нов артикул на пазара – „ свежо прясно мляко “. То би трябвало да бъде опаковано до 48 часа след издояването и ще е със период на валидност до 7 дни, което ще залегне в разпоредба на Министерството на земеделието.

За потребителите като Нато Василевски „ свежо прясно мляко “ ще е гаранция за по-качествена храна за фамилията му, само че и за по-висока цена.

Вижте за какви съставки би трябвало да следим

„ Прясното мляко доста се увеличи. Не съм доста сигурен какъв брой тъкмо от горната страна бих платил за нещо сходно, само че при всички случаи за по-качествен артикул бих дал малко повече пари “, разяснява Василевски.

Нато Василевски Снимка: bTV

От Министерството дефинираха критериите, на които би трябвало да дава отговор продуктът, с цел да бъде " свежо мляко ".

Това демонстрира разбор на Системата за агропазарна информация

„ Млечни артикули от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в границите на 48 часа след издояване на суровото мляко, без да е претърпяло какъвто и да е развой на нагряване или друга обработка преди пастьоризация “, изясни Крум Неделков, зам.-министър на земеделието.

Крум Неделков, зам.-министър на земеделието Снимка: bTV

А дали „ свежото мляко “ ще бъде по-скъпо?

Пламен Крумов, който е притежател на мандра и има лична плантация, пресмята, че при 90 стотинки изкупна цена за литър, новият артикул ще коства най-малко 2,50 лв. на едро. На дребно – до 4 лв..

Пламен Крумов, притежател на мандра Снимка: bTV

„ За да излезе суровото мляко до 48 часа на пазара, би трябвало да имаш бус, наложително с вана или хладилен бус, да работиш чисто, с осигуровки, заплати – може би отиваш до 2,50 лв. на литър “, уточни той.

Нов артикул на пазара: Какви са критериите за свежото прясно мляко? Снимка: bTV

От Министерството на земеделието обмислят и нов правилник за „ бяло сирене “ – с водно наличие не повече от 60%, също и за кашкавала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР