Нов предмет - Компютърно моделиране - въвежда Министерството на образованието

...
Нов предмет - Компютърно моделиране - въвежда Министерството на образованието
Коментари Харесай

Нов предмет в III клас от есента на 2018 г. Какво ще се учи по компютърно моделиране?

Нов предмет - " Компютърно моделиране " - вкарва Министерството на образованието и науката в III клас от образователната 2018/2019 година. Програмите - както за трети клас, по този начин и за четвърти, в който предметът влиза от есента на 2019 година, към този момент са подготвени и оповестени на уеб страницата на институцията.

Включването на предмета в програмата бе планувано в Национална стратегия " Цифрова България 2025 ", където крайният период за въвеждането беше образователната 2021/2022 година

В трети клас учениците ще се учат да работят с цифрови устройства, с файлове, ще основават анимирани планове с потребление на логаритми с условия и повторения посредством образна среда за блоково програмиране. За да усвоят материала, децата ще вършат албуми с блокове и пъзели, лесни за ръчно ръководство роботизирани устройства.

Теми в трети клас са 7: " Дигитални устройства ", " Управление на цифрова еднаквост ", " Конструиране на поредни дейности ", " Конструиране на повтарящи се дейности ", " Визуална среда за програмиране ", " Работа с текст и тон във образна среда " и " В света на анимацията ".

Още във втората тематика децата ще бъдат учени какви са заканите в цифровата среда и по какъв начин да реагират. Те ще знаят, да вземем за пример, че не би трябвало да дават персонална информация. В шестата пък ще бъде теоретичен по какъв начин да задава поредност на звуци, които да извършва виртуалният му воин. Тук ще бъде мястото детето да научи местоположението на българските и латинските букви на клавиатурата, както и да задава текст за надписи. Децата ще се учат и по какъв начин да синхронизират придвижванията и диалозите на повече от един воин. В рамките на последната тематика детето ще усвои нужните познания и умения, с цел да сътвори къса анимация във виртуална среда.

В четвърти клас главните тематики са шест, всяка от които, също като в предходния клас, има подтеми. В рамките на тематика №1 - " Информация " - четвъртокласниците ще се научат да разпознават и съпоставят мерните единици за размера на файловете, ще научат, че има авторски права, както и че не всяка информация във виртуалното пространство е достоверна.

И в четвърти клас, във втората тематика - " Дигитална еднаквост " - ще им бъде напомнено да не дават персоналните си данни, както и какви са главните закани в интернет.

Надграждане на наученото в трети клас ще има и по останалите тематики, да вземем за пример да ръководи придвижването на героите (изчакване, закъснение или ускоряване); ще може да трансформира външния тип на героя си, с цел да направи анимацията реалистична.

Третата тематика е " Конструиране на разклонени логаритми ", четвъртата - " Работа във образна среда ", а петата - " Управление на програмируеми устройства ". Последната, шеста, тематика е " Създаване на просветителни игри ", в която учениците ще би трябвало да изработят лични игри, като подберат героите, костюмите и сцената, зададат разпоредбите на играта и употребяват променливи за отчитане на резултата. Втората подтема е " Работа по план ", където учениците могат да изберат да изработят тест, комикс, пъзел, игра, калкулатор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР