Нов, по-модерен ехограф получи като дарение Специализираната болница за активно

...
Нов, по-модерен ехограф получи като дарение Специализираната болница за активно
Коментари Харесай

Нов модерен ехограф дариха за детската нефрологична клиника

Нов, по-модерен ехограф получи като подаяние Специализираната болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Проф.д-р Иван Митев ". Това е единствената нефрологична клиника у нас, в която се лекуват деца с бъбречни проблеми. Медицинската инсталация е на стойност 25 600 лв. и служи за прецизна диагностика в региона на нефрологията.

Едно на 100 000 е рискът да се роди дете с генетична особеност като тази на Никол. 8-годишното момиченце е едно от петте българчета, при които тя е потвърдена.

доцент доктор Мария Гайдарова - шеф на Клиника по нефрология и хемодиализа: Ето тук на ехографа се вижда десният бъбрек на Никол, който е с данни за промени, споделя се медуларна нефрокалциноза с дребни конкременти, които са образувани в медулата.
Заради това, че е диагностицирана в точния момент, Никол води естествен живот.

- Какво обичаш да правиш?


Никол: Почти всичко.

- Какво е това съвсем всичко - да четеш, да играеш?

- Да четем, да играем, да пишем, да считам.

От пет хиляди деца, минали през безвъзмездни скринингови прегледи в болничното заведение, 13 % се оказват с вродени аномалии на отделителната система, за които родителите не са подозирали.

Доц. доктор Мария Гайдарова - шеф на Клиника по нефрология и хемодиализа: Всяко второ дете, което има с фебрилитет, който е от бактериален генезис има бъбречен проблем.
Затова и ехографът от ново потомство е значим за прецизната диагностика.

Доц. доктор Мария Гайдарова - шеф на Клиника по нефрология и хемодиализа: Много по-добри характерности, доста по-финна диагностика, доста повече благоприятни условия за своевременна диагностика ехографска и следене на децата от предходната инсталация.
Никол с неспокойствие чака първия образователен ден, вероятен поради напъните на лекарите в детската клиника.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР