Нов модел за управление на ковид кризата представи министър-председателят Кирил

...
Нов модел за управление на ковид кризата представи министър-председателят Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков за новия План: Симетрични мерки за гражданите и бизнеса и управление на рисковетете

Нов модел за ръководство на коронавирус рецесията показа министър-председателят Кирил Петков на конференция в Министерския съвет, в която участваха още министърът на опазването на здравето Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков. В отговор на задаващата се нова сериозна вълна на пандемията държавното управление трансформира досегашния неразбираем метод, основава условия за оптимално положително ръководство на рисковете и за повече прогнозируемост, улеснявайки оптимално жителите и бизнеса да възнамеряват всекидневието си. Премиерът Петков беше безапелационен, че опазването на здравето продължава да бъде първи приоритет, като в същото време се приоритизират още образованието и поддръжката за най-уязвимите бизнеси. Министър-председателят уточни и 10 ограничения, които кабинетът планува в отговор на рецесията.

Новият метод за ръководство на коронавирус рецесията е ясно написан в Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. Съгласно Плана противоепидемичните ограничения ще зависят от броя на заетите интензивни болнични кревати на общинско и регионално ниво, както и от скоростта на тяхното запълване. Ще се регистрират още няколко фактора, което ще разреши да се вършат прогнози за натоварването на лечебните заведения за три, пет и 10 дни напред. Общата заболяемост на 100 000 души население към този момент няма да бъде главен аршин за въвеждане или анулация на ограничавания. Причината за тази смяна е в „ държанието “ на новия вид на ковид, следено в други страни – „ Омикрон “ е доста по-заразен, само че има индикации, че протича по-леко и минава по-бързо от „ Делта “. Очаква се по-малко инфектирани да имат потребност от болнично лекуване и продължителността на хоспитализацията да бъде по-кратка.

Планът планува краткотрайните ограничения и действия в болничната помощ да се вкарват на територията на всяка област със заповед на шефа на съответната районна здравна ревизия. В документа са залегнали и насоки за работата на незабавната здравна помощ, както и дейностите за обезпечаване на нужните лекарствени артикули.

Мерките за ограничение разпространяването на COVID-19 са разграничени в четири стадия. При първия стадий, при 50% претовареност на интензивните кревати в лечебните заведения, няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, „ зелен документ “ и тестване в учебно заведение.

Към втория стадий ще се премине при 60% запълнени интензивни кревати в лечебните заведения. Такава е обстановката в доста от областите в страната все още. Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

При 70% заети интензивни болнични кревати се минава към третия стадий от въвеждане на противоепидемични ограничения. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя потенциал дружно с условието за „ зелен документ “. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Почти цялостно затваряне на публичния живот се чака при четвъртия стадий на пандемичната конюнктура, когато 80% от интензивните кревати в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Основната цел на Плана е да бъде основана съответна организация за навреме предприемане на нужните дейности, с цел да бъде лимитирана заболяемостта от COVID-19, да се обезпечат оптимални благоприятни условия за лекуване на българските жители, да се поддържа действието на съществени за публичния живот браншове и служби, както и да се обезпечи непрекъсната, достоверна и настояща информация за обществото по отношение на хода на пандемията, подхванатите ограничения и имунизационния развой. Не на последно място документът ще даде опция за предвидимост при планирането на политиките, свързани със обществените и икономическите ограничения за превъзмогване на последствията от пандемията. Националният проект е квалифициран на база изчерпателен разбор на моментната обстановка и математически модели за развиването на пандемията. В изработването му са включени членовете на Националния пандемичен комитет, на Пандемичния ведомствен комитет на Министерството на здравеопазването, Главният държавен здравен контрольор и специалисти.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР