Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към образователното министерство.

...
Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към образователното министерство.
Коментари Харесай

Нов график за ваканцията на учениците

Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към просветителното министерство. Идеята е вместо дълга отмора при започване на април учениците да отдъхнат 4 дни средата на март, а по-късно пролетната им почивка да се съчетае с почивните дни около Великден.

Според утвърждения образователен график учениците от 1-и до 11-и клас ще имат пролетна почивка в границите на 9 дни – от 3-и до 11-и април, заяви „ Монитор ”. За зрелостниците паузата е по-кратка. Тяхната пролетна почивка е единствено 4 дни – от 8-и до 11-и. Отрасловият съвет предлага първата отмора да бъде от 18-и до 21-и март. Тогава завършва ротацията на учениците в школата и всички ще са имали по 2 присъствени седмици, а 12-и клас – 4. Промяната в графика планува втората част от пролетната почивка да бъде от 29-и април до 9-и май. Така тя ще се съчетае с множеството почивни дни през май. Великден е на 2-и май и по тази причина 3- също спада към празничните дни. Денят на труда (1 май) обаче се пада през уикенда и за него пък ще се почива на 4 май. Официален почивен ден е и 6 май – Гергьовден.

Три са аргументите за препоръчаните промени в графика, изясни ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура на България и шеф на 119-о СУ Диян Стаматов.

„ В учените се натрупва отмалялост, която се усеща от редуването на отдалечено с присъствено образование, което води до напрежение у тях, това би трябвало да се преодолее ”, сподели той. Освен това, на 17-и завършва първия цикъл на ротация и по този начин учениците ще могат да си отпочинат 4 дни преди идващия. Стаматов добави, че ще бъде и по-лесно да се вършат графиците, в случай че се стартира от понеделник, а не от средата на седмицата.

Втората причина за предлагането е, че през май има доста периодично повтаряне на образователни и неучебни дни. „ Това не е добре в тази обстановка със разбъркване на потоци и придвижването на хора. По този метод пролетната почивка ще се слее с великденската и майските празници ”, изясни Стаматов.

Нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7-и и 12-и клас посредством периодично повтаряне на съсредоточено учене и почивка е третата причина. „ За 7-и и 12-и клас ще има централизация на образователни седмици, ще се редуват по-често. 7-и или 12-и клас постоянно ще бъдат третия випуск в присъствено образование, откакто завърши първия цикъл на ротация ”, уточни Стаматов. Така след средата на март 7-и и 12-и клас ще бъдат в класните стаи през две седмици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР