Нов главен прокурор трябва да се избере едва след като

...
Нов главен прокурор трябва да се избере едва след като
Коментари Харесай

Юрист: Главен прокурор трябва да се избере след сформирането на нов състав на ВСС

Нов основен прокурор би трябвало да се избере едвам откакто се образува нов състав на Висш съдебен съвет. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ юристът Петър Савов.

„ Процедурата по отстраняването на Иван Гешев завърши прекомерно бързо. Спомняте си, че имаше две претенции за отстраняването му. Първото обаче беше изтеглено без никакви претекстове и под претекст, че ще забави процеса “, изясни той и добави, че доста хора са останали с усещането, че „ цялата процедура беше завършена бързо, с цел да не проговори Гешев “.

Юристът напомни, че при предходните претенции за отстраняването на Иван Гешев от поста му е имало надалеч по-сериозни сигнали - за уронване престижа на правосъдната власт и за забавени основни каузи. Тогава Висш съдебен съвет го защитаваще гневно, напомни още той.   

„ Големият въпрос е какво би спряло Висш съдебен съвет да изберат нов Гешев, Пешев или Нешев. Виждате, че вършат това, което си пожелаят. Те не са в правото си да вземат решение, тъй като са с изминал мандат, т.е. нямат заем на доверие “, акцентира още Савов.

Той е безапелационен, че нов основен прокурор би трябвало да се избере откакто се образува нов състав на Висш съдебен съвет. „ Аз не виждам да е импортирана в Народното събрание нова процедура за избор на членове на Висш съдебен съвет от така наречен парламентарна квота. Не мога да схвана какво се чака “, сподели още юристът.

Петър Савов е безапелационен, че „ топката е в полето на политиците “ – те би трябвало да се задействат, да чуят предложенията на юристите и да предлагат новите членове на Висш съдебен съвет. „ Не да носят едни листчета с едни имена, а да чуят адвокатурата и съдиите “, добави той.

„ Другата огромна тематика е обвързвана с измененията в Конституцията. Тук също ми се коства, че политиците подхождат някак стахановски “, акцентира Савов и добави, че първо би трябвало да се чуят предлагането и по-късно да се търси болшинство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР