Нов европейски сателит стартира и ще предсказва с по-голяма точност

...
Нов европейски сателит стартира и ще предсказва с по-голяма точност
Коментари Харесай

Нов сателит ще предсказва с по-голяма точност силните бури в Европа

Нов европейски спътник започва и ще предсказва с по-голяма акуратност мощните стихии, като по този метод ще разреши на хората да се приготвят по-добре за тях. Ракета „ Ариана “ ще издигне метеорологичния спътник Meteosat-12 в небето, с цел да следи Европа, Близкия изток и Африка, оповестява BBC.
Прочетете още
Ракета „ Ариана “, която ще изведе в космоса Meteosat-12, ще бъде изстреляна от европейския космодрум във Френска Гвиана в 17:30 часа локално време.

Вероятно това е най-важното събитие в региона на европейската метеорология за тази година – посредством този спътник се заменя технология, която към този момент е на повече от 20 години. Това е първият галактически транспортен съд с нова система за наблюдаване, която се изстрелва в космоса. Тя е на стойност няколко милиарда евро.

„ Вижте бурята, която засегна Германия, Холандия и Белгия предходната година. Над 200 души изгубиха живота си. Тези събития са трагични “, сподели Фил Евънс, общоприет шеф на Eumetsat, междуправителствената организация, която ръководи метеорологичните спътници в Европа.

„ По-точните и по-чести измервания от космоса са безусловно нужни за обезпечаването на по-добри прогнози. Ранното предизвестие ще ни разреши да понижим и смекчим въздействието на тези тежки метеорологични феномени “, сподели още Фил Евънс

Европа разполага със личен метеорологичен галактически транспортен съд от 1977 година насам. Новият уред, който ще бъде пуснат през днешния ден, е третото потомство. Meteosat-12 ще дава на синоптиците цялостна картина на времето на всеки 10 минути, което е пет минути по-бързо в съпоставяне със в този момент. Той ще може да засича даже най-малките промени в атмосферата - до 500 метра в диаметър, съобщи бТВ.

От началото на идната година националните организации за метеорологично прогнозиране ще получават доста повече и по-качествени данни. Едно от главните нововъведения е включването на камера за разкриване на светкавици. Мълниите са знак за мощни пориви напразно, мощни превалявания и градушка.

Системата от ново потомство ще сплоти работата на три галактически кораба, работещи в унисон. През 2026 година ще бъде пуснат втори спътник, с цел да се получават по-бързи данни – на всеки 2,5 минути. Преди това обаче, през 2024 година, ще бъде изстрелян различен галактически транспортен съд, който да събере данни за температурата и влажността надолу в атмосферата.

Тази опция не е евтина. Държавите-членки на Европейската галактическа организация (ESA) са финансирали научноизследователската и развойна активност в размер на 1,4 милиарда евро. Страните на Eumetsat поемат настоящите разноски, които се чака да възлязат на 2,9 милиарда евро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР