Нов екостандарт, валиден за целия Европейски съюз, ще оскъпи бензиновите

...
Нов екостандарт, валиден за целия Европейски съюз, ще оскъпи бензиновите
Коментари Харесай

Нов екостандарт оскъпява колите на бензин и дизел, ще мерят и праха от гумите

Нов екостандарт, годен за целия Европейски съюз, ще оскъпи бензиновите и дизеловите коли и ще ги изпрати в предишното надалеч преди към този момент публично посочената им за прощална 2035 година Това разясняват пред „ Телеграф “ специалисти в сектора на вноса на нови коли.

В четвъртък Европейската комисия показа публично стандарта Евро 7 за новопроизведените моторни транспортни средства, с който се цели в допълнение понижаване на замърсяването на въздуха. Предвижда се новите правила да влязат в действие от 2025 година за леките коли, а от 2027 година – и за камионите и рейсовете. Стандартът изисква по-ниски нездравословни излъчвания от най-високия сегашен – Евро 6, и вкарва ограничавания и за прашните излъчвания от спирачните накладки и гумите на транспортните средства.

Евро 7 ще важи за всички новопроизведени транспортни средства, без значение какво гориво употребяват. С въвеждането на тези правила се чака понижаване с 35 на 100 на замърсяването от леките коли и с 56 на 100 от рейсовете и камионите. Предвижда се новите правила да оскъпят колите с до 150 евро, а камионите – с към 2600 евро. Според Европейска комисия обаче всяко евро, изхарчено за новия стандарт, ще докара до спестяването на 5 евро от разноските за опазване на здравето и отбрана на околната среда.

„ Въпросът с Евро 7 не е толкоз по какъв начин ще се отрази на цените на новите бензинови и дизелови коли, в случай че техният край е към този момент посочен – 2035 година стопират да се създават. Въпросът е дали фирмите няма просто да премислят нуждата да влагат в технологии, които да покрият Евро 7, или просто ще прекратят по-рано производството им и ще се насочат напълно към е-автомобили “, разяснява Александър Костадинов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на производителите на коли.

Според Костадинов „ Ягуар “ и „ Опел “ към този момент са оповестили, че стопират производството на бензинови и дизелови коли надлежно през 2025/2028 година „ Със сигурност няма да са единствените. Заедно с тавана на въглеродни излъчвания, който Европейски Съюз постанова (б.р. – 55% понижаване на CO2 eмисиите от коли до 2030 г.), този стандарт просто ще форсира края на тези коли “, добави Костадинов. По данни на асоциацията през тази година делът на електрическите коли в общия брой продадени нови коли у нас е 3%.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР