Нов доклад за качеството на въздуха в световен мащаб илюстрира

...
Нов доклад за качеството на въздуха в световен мащаб илюстрира
Коментари Харесай

Защо индийците ще дишат токсичен въздух през следващите години

Нов отчет за качеството на въздуха в международен мащаб илюстрира възходящата разлика сред жителите на по-богатите градове и тези в разрастващите се и най-слабо развитите страни през последната година.

Докладът е оповестен от швейцарската компания IQAir, профилирана в региона на технологиите за отбрана от замърсители на въздуха, създаване на артикули за мониторинг на качеството на въздуха и разчистване на въздуха. В годишното изследване са употребявани 30 000 датчика на наземно равнище допълнително от 7000 града в над 130 страни по света.

Изследователите мериха концентрацията на фини прахови частици с диаметър до 2,5 микрона, известни като PM2,5, които се смятат за един от най-опасните замърсители, защото могат да попаднат в кръвообращението. За съставянето на класацията в отчета данните са осреднени за годината и претеглени по население на страната или града.

Индийският Ню Делхи и иракският Багдад са измежду трите най-замърсени столици, в които замърсяването е към 18 пъти по-високо от рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО). Нджамена, столицата на африканската страна Чад, която няма изход на море и е една от най-бедните страни в света, е най-замърсената, като измества Ню Делхи, който я държеше дълги години преди този момент. В отчета се показва, че главната причина за внезапното повишение на концентрацията на ФПЧ2,5 в града са мощните прашни стихии от пустинята Сахара.

Индийците дишат отровен въздух

Тревожно е, че 39 от 50-те най-замърсени града в света се намират в Индия, която е на осмо място в листата след Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо и Кувейт.

Една от показателните ранглисти, които IQAir употребява, е показателят за качество на въздуха (AQI) - способ, употребен от държавните организации за премерване и прогнозиране на локалните равнища на замърсяване на въздуха. Уебсайтът на IQAir дава опция за следене в действително време на AQI в голям брой градове, като в Индия голям брой обитаеми места непрекъснато демонстрират AQI над 160. Според общоприетите критерии стойности над 150 се смятат за " нездравословни ".

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР