Нов доклад на Екологично сдружение За Земята, разпространен в медиите,

...
Нов доклад на Екологично сдружение За Земята, разпространен в медиите,
Коментари Харесай

Доклад: В София има замърсяване с азотен диоксид

Нов отчет на Екологично съдружие " За Земята ", публикуван в медиите, демонстрира, че замърсяването на въздуха с азотен диоксид (NO2) е проблем за столицата. Това рядко се загатва, изключително на фона на този с фините прахови частици, поради които България даже е наказана през 2017 година за редовно замърсяване, показват от сдружението.

Основният извод от оценените данни е, че София евентуално има проблем с концентрации на азотен диоксид над нормите, който заради характерното разположение на формалните станции не се регистрира като подобен. Специалистите напомнят, че замърсяването на въздуха е рисков фактор за развиване на дихателни проблеми, които и постоянно са причина за по-тежка симптоматика при заболяване от COVID-19.

Според оповестените данни в две от общо 42 точки на премерване има превишаване на средногодишната норма, а в една концентрацията е малко под прага. Отделно в 12 от изследваните местоположения, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма. В над 1/3 от точките на премерване те са близки до или над средногодишната норма за азотен диоксид.

Анализираните данни са за интервала 3 юни 2019 - 31 май 2020 година и са част от измервания, направени от доброволците на AIRBG в партньорство с немската организация " Дойче Умвелтхилф " (Deutsche Umwelthilfe /DUH). За отчитане на замърсяването са употребявани дифузионни тръби. Автор на разбора е доктор Ангел Буров, учител в катедра " Градоустройство " в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Азотният диоксид е токсичен газ с остра миризма, с изключение на с белодробни проблеми, той се свързва със болести като астма, хронична белодробна непълнота, инсулт, коронарна болест на сърцето. Съществен въпрос от епидемиологична позиция е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки интервали на замърсяване с NO2 над и покрай сериозните правила, в това число прагови концентрации и алармени стойности.

А с цел да отговорим на него, съгласно доктор Ангел Буров " ни трябват по-надежден транспортен модел и разбори на трафика, измервания по-близо до улицата, където се движат хората и в градските каньони сред постройките. На база на тях може да се прави положително дисперсионно моделиране на замърсяването на въздуха с азотен диоксид, както и оценка на експозицията на жителите и посетителите на София ".

Замърсяването с азотен диоксид в градовете идва главно от превоза. За това приказва и фактът, че през месеците март и април 2020 година непознати откриватели демонстрираха намаляване на стойностите. Причината е намаляването на трафика поради COVID-19.

От екип " Чист въздух " вършат заключението, че в случай че не беше намалял трафикът в резултат на ограниченията против COVID-19 е доста евентуално да имаме повече места с превишаване на средногодишните правила. Необходими са повече измервания за азотен диоксид и вземане предвид с резултатите от тях при установяване на ограниченията на територията на града ни. В момента Столична община създава следващата стратегия за въздуха, със стотина ограничения, само че замърсяването с азотен диоксид даже не е регистрирано, считат еколозите. Те се надяват това да бъде поправено, когато документът бъде показан на софиянци за мнения до края на година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР