Нов доклад хвърля светлина върху тревожните промени в световния баланс

...
Нов доклад хвърля светлина върху тревожните промени в световния баланс
Коментари Харесай

Нов доклад: Китай може да преобърне ядрения баланс до края на десетилетието

Нов отчет хвърля светлина върху тревожните промени в международния баланс на нуклеарните оръжия, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни ракети в прилежащ Беларус.

В подробното проучване на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) се споделя, че броят на настоящите нуклеарни оръжия в света се усилва, което е симптом за повишаване на общата нуклеарна заплаха за световната сигурност, оповестява Euronews.

Сред тях е повишаването на китайския боеприпас, който съгласно отчета може да доближи размера на американския и съветския до края на десетилетието.

Според старшия помощник на SIPRI Ханс Кристенсен, Китай е почнал доста разширение на нуклеарния си боеприпас, което може да обърка нуклеарните сметки в света.

" Все по-трудно е тази наклонност да се съчетае с заявената от Китай цел да разполага единствено с минималните нуклеарни сили, нужни за поддържане на националната му сигурност ", споделя специалистът.

Индия и Пакистан като нови мощни играчи

Очевидно е, че Индия и Пакистан също уголемяват арсеналите си, като и двете страни създават нови системи за доставка на оръжие, демонстрират данните в отчета.

Анализаторите от SIPRI показват, че засиленото развиване в региона на индийските оръжия с отдалечен обхват включва системи, които могат да бъдат ориентирани към китайска територия - и то в миг, когато Пекин и Ню Делхи са в изключително напрегнати връзки.

Междувременно, въпреки Северна Корея да не осъществя никакви нуклеарни опити през предходната година, тя продължава да конструира и тества ракети с отдалечен обхват. По оценка на SIPRI страната е нараснала доста броя на бойните си глави, както и запасите от делящ се материал, нужен за сглобяването на нови.

Непреодолимият съветски фактор

Една от най-големите паники за откривателите обаче е рецесията в Украйна, която съгласно SIPRI е нанесла съществени вреди на нуклеарната дипломация.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Путин и други представители на Кремъл предизвестяват, че нуклеарните офанзиви не са изключени, въпреки че е мъчно да се реши сериозността на заканите им. Последното известие на съветския президент за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус пристигна в миг, когато Украйна предприе огромна контраатака.

Правителството на Беларус удостовери, че е получило ракети " Искандер " с обхват на деяние 500 км и че самолетите Су-25 са приспособени да ги носят, което значи, че те могат елементарно да доближат до огромна част от европейския континент и множеството европейски съдружници от НАТО.

" Разполагането на нуклеарно оръжие в Беларус не е опасност и не е шантаж, а опция да се отбрани страната и да се подсигурява мир на беларуския народ “, акцентира по-рано в послание към нацията президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Той съобщи, че съветските нуклеарни проекти няма да опонират на интернационалните съглашения за неразпространение на нуклеарно оръжие, защото Беларус няма да има надзор върху оръжията.

" На хоризонта се задава Трета международна с нуклеарни пожари, която може да се избегне единствено по пътя на договарянията. ", предизвести Лукашенко.

Назад към дипломацията

През последните седмици Съединени американски щати се пробваха да се върнат към нещо, което прилича естествена дипломация за нуклеарните оръжия с Русия, отбелязва Euronews.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан настоя, че даже администрацията на Байдън да предприемe контрамерки против прекратяването на действието на контракта New START от страна на Кремъл, което Путин разгласи през февруари, тя продължава да влага в намирането на път напред.

" В интерес на нито една от нашите страни не е да пристъпим към усилване на конкуренцията в стратегическите нуклеарни сили ", съобщи Съливан на годишната среща на Асоциацията за надзор на въоръженията по-рано този месец.

" И вместо да чакаме да разгадаем всички наши двустранни разлики, Съединени американски щати са подготвени да ангажират Русия в този момент, с цел да ръководят нуклеарните опасности и да разработят съглашение за интервала след 2026 година ", добави той.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР