Нов, девети пакет санкции подготвя ЕС срещу Русия запади нахлуването

...
Нов, девети пакет санкции подготвя ЕС срещу Русия запади нахлуването
Коментари Харесай

Михаил Крутихин: На пазара има излишък, а не дефицит на петрол - след ембаргото цените падат

Нов, девети пакет наказания приготвя Европейски Съюз против Русия запади нахлуването в Украйна. На прицел са още 3 съветски банки, планува се цялостна възбрана за транзакции за Общоруската банка за развиване на районите, още ограничавания на износа на артикули с двойно предопределение и напълно да се ореже достъпът на Русия до дронове, в това число от трети страни, т.е. Иран.
Прочетете още
Всичко това идва след гласуваното през юни и влезнало в действие тази седмица европейско ембарго за импорт на съветски нефт и таван за цените на съветския нефт. Целта на Европейски Съюз е по този начин да ограничи приходите на Русия, с които тя финансира войната против Украйна.

Кремъл реагира незабавно - Русия няма да продава на страните, които поддържат ценовия таван и е допустимо да редуцира добива. Окончателното решение се чака до дни. Владимир Путин дефинира тавана върху цената на съветския нефт като недомислена и нездравословна мярка не толкоз за Русия, що се касае за международния енергиен пазар и увери, че няма заплаха за приходите в бюджета. 

Руският енергиен специалист Михаил Крутихин оспорва това изказване. В изявление за БНР Крутихин предвижда редуциране на добива в Русия на половина, рецесия на петролната промишленост и понижаване на бюджетните доходи с към една трета. 

Колко дейно ще работи по този начин нареченият таван върху цената на съветския нефт и кой ще управлява използването на този механизъм?

" Най-забавното е, че съгласно мен не е нужно да се управлява изключително. Защото страните, които вкараха таван на цената на съветския нефт към този момент напълно се отхвърлиха да го внасят - 100 %. Въвеждането на този таван повлия на пазара по-скоро психически. 

Виждаме, че китайските компании към този момент споделиха на съветските снабдители, че в случай че желаят да продават на спот пазара, би трябвало да предложат отстъпка от цената. Те не използват думата " таван ". Руските компании се пробваха да продадат петрола си в Пакистан. Всички пакистански компании желаеха цена от порядъка на към 40 $ за барел. Всички диалози на тази тематика завършиха. Някои индийски компании към този момент се отхвърлиха, а други мълчешком дадоха да се разбере, че чакат огромни отстъпки. 

Фактически Русия към този момент няма опция да продава нефт на цена над тавана. В редица случаи продава на доста по-ниска цена. В печата се появиха известия, че Русия е купила надали не 300 остарели танкера, с цел да транспортира нефт, заобикаляйки глобите. Да заобикаля глобите значи да продава на по-висока цена от тавана. Парадоксът е, че можете да купите колкото си желаете танкери, само че цената ще си остане по-ниска от тавана. Защото клиентите просто не желаят да заплащат скъпо. Виждат, че пазарната цена на съветския нефт е ниска. "  

Какви количества нефт ще успее да пренасочи Русия от Европа към Китай, Турция и Индия?

" Страните, които вкараха ембарго, са купили предходната година 51 % от целия експорт на съветски нефт. Това са 118 милиона тона годишно. Те би трябвало някъде да се пласират. Въпросът е къде. 

Първо всички започнаха да гледат към Китай. Руският нефт се доставя в Китай по тръбопровода Източен Сибир-Тихи океан, чийто потенциал е оптимално напълнен. Част от петрола се добива на Сахалин, само че той отива освен в Китай, а къде ли още не - от Сингапур до Тайван. Няма опция обаче да се усилят доставките на недопечен нефт в Китай над пропускателната дарба на всички трасета. Максималният размер, регистриран през последните години, е 83 милиона тона. 

По-нататък - да забележим Турция. Да, Турция усили доставките на съветски нефт тази година. От към 12 % до 26 на 100 през декември. Теоретично е допустимо в Турция да бъдат доставени до 20 милиона тона годишно. Освен това петролът би трябвало да стигне не до турските черноморски пристанища, а до средиземноморските, където са ситуирани главните нефтопреработващи фабрики на Турция. Така или другояче танкерите би трябвало да минат през Босфора и Дарданелите. 

А в Индия също желаят огромни отстъпки. На всичкото от горната страна има и конкуренция от страна на иракчаните, които бяха преди всичко измежду доставчиците на нефт в Индия. Те оповестиха, че се подготвени да продават на по-ниска цена от Русия, с цел да запазят пазара си в Индия, който е доста значим за тях. "  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР