Нов дълг от близо 73 млн. лв. ще поеме община

...
Нов дълг от близо 73 млн. лв. ще поеме община
Коментари Харесай

Варна тегли 73 млн. лв. заеми за ключови проекти

Нов дълг от близо 73 млн. лева ще поеме община Варна за реализация на основни планове. Това реши след дълъг спор на последното си за годината съвещание общинският съвет.

Близо половината от сумата е за съфинансиране на градежа на новия бул. „Левски“ и пробива на бул. „Сливница“, като за избор на кредитна институция ще бъде извършен конкурс.

Останалата част от заемите ще бъдат взети от Европейска банка за възстановяване и развитие и от фонд „ФЛАГ“ за застраховане на плановете за естетизация и рационализация на градската среда, втората фаза на интегрирания градски превоз, пречиствателната станция на Златни пясъци и въвеждането на синя зона за платено паркиране.

17 млн. лева от целия дълг са за мостово финансиране по европроекти, като след реализацията им общината ще си получи назад средствата. Идеята бе подложена на рецензии от съветници поради високата цена на пътните градежи и обстоятелството, че кметството ще финансира и ВиК-инфраструктура, само че в последна сметка дългът бе утвърден с болшинство.

Местният парламент гласоподава и решения, с които общинската хазна ще поддържа 4 здравни заведения. 800 000 лева ще получи МБАЛ „Св. Анна“ за ремонт на родилното поделение и закупуване на инструментариум за ортопедията, а Онкоболницата – 500 000 лева за нова инсталация за безкръвни интервенции.

За следващ път съветниците избавиха от банкрут Белодробната болница, като отпуснаха 208 000 лева, с цел да не бъдат запорирани сметките й поради задължения към Национална агенция за приходите и снабдители. За покриване на отговорности 59 000 лева получи и ДКЦ в кв. „Аспарухово“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР