Носителят на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу

...
Носителят на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу
Коментари Харесай

Почина носителят на Нобеловата награда за мир и борец срещу апартейда в Южна Африка Дезмънд Туту

Носителят на Нобеловата премия за мир и емблематичен герой против апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту умря на 90-годишна възраст, заяви президентът на страната Сирил Рамапоса.

Държавният глава разгласи, че гибелта на Туту е " нов погребален епизод от сбогуването ни с едно потомство на изключителни южноафриканци, което ни завеща една освободена Южна Африка ".

Рамапоса дефинира Туту като " извънредно образован човек, честен и неотстъпчив в битката със силите на апартейда ". като знакова фигура в историята на Република Южна Африка

Туту от няколко месеца имаше здравословни проблеми. Той спря да приказва на публични места, само че постоянно отправяше привет към камерите, които отразяваха неговите прояви, като да вземем за пример когато бе отишъл в болница, с цел да се имунизира против COVID-19 или по време на рождения му ден през октомври, когато навърши 90 години.

След рухването на апартейда Туту не стопира активизма си и се бори за правата на хомосексуалните, опонира на войната в Ирак, израело-палестинския спор, не икономисва рецензии и на южноафриканските президенти Табо Мбеки и Джейкъб Зума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР