Носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук подготвя нов

...
Носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук подготвя нов
Коментари Харесай

Орхан Памук пише нов роман

Носителят на Нобелова премия за литература Орхан Памук приготвя нов разказ под заглавие “Картоиграчи ". На конференция в Музея на невинността в Истанбул писателят показа тематиката и някои детайлности от новото си произведение, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на Орхан Памук романът е обвързван с младежката му фантазия да стане художник.

„ Може би тъй като желаех да бъда художник в младостта си, до момента в който бях на 22, по тази причина обичам да влагам нагледни неща, които да подхождат на наличието на романа, само че не да го илюстрират, а да разкриват същността му. Сега пиша нов разказ. Казва се " Картоиграчи ". Той е за пристрастените към играта на карти. Но картите, с които основните герои играят, са от задграничен генезис. Докато приказват между тях, в един миг те оферират: „ А за какво да не изработим родни (турски) карти? На мястото на поп каро (на турски папаз) ще сложим султан да вземем за пример. Или дама вместо кралицата. Така създават нови карти. Аз също вземам участие в този развой. Така че този път няма да направя музей от романа (има се поради Музеят на невинността - б.а.), а ще направя карти за игра. Проектът, който бе сбъднат в Музея на невинността, ще продължи ”, сподели писателят.

Орхан Памук показа, че има намерение да направи филм, който ще се излъчва на екраните в Музея на невинността.

Тези дни се навършват 10 години от откриването на Музея на невинността в Истанбул. За този интервал музеят е бил посетен от 285 хиляди души, половината от които са от чужбина и видни интелектуалци от целия свят. Освен това 36 хиляди души са се възползвали от привилегията за гратис посещаване (журналисти, екскурзоводи и т.н.).

“Всъщност концепцията за този музей се роди още до момента в който пишех романа (Музей на невинността), т.е. преди 17-18 години. Издържа се от продажбата на билети, откъдето постъпват и доходи. Но тези доходи не са персонално мои, а са на фондацията, с която създаваме копия на музейните експонати, които са истински движимости на героите. Към експозицията прибавихме и 6 нови елементи от 33, 61, 62, 75, 76 и 77 глава на романа. Аз вложих персонални средства за основаването на музея, само че след откриването му, не съм влагал пари. И се гордея с това ", сподели писателят, като акцентира, че Музеят на невинността е обичаното му произведение.

През 2014 година Музеят на невинността бе разгласен за музей на годината в Европа.

Около 40 копия на експонати от музея ще бъдат изложени в продължение на 5 години в разнообразни музеи в Китай, а по-късно ще бъдат предоставени за непрекъснато в един от музеите на Турция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР