Носителка на Специалната награда на Класик FM радио от Националния

...
Носителка на Специалната награда на Класик FM радио от Националния
Коментари Харесай

Дария Русева с приза на Класик FM радио

Носителка на Специалната премия на Класик FM радио от Националния конкурс и академия за оркестър " Кантус фирмус " е 12-годишната виолончелистка от Пловдив Дария Русева. Аудиторията на единственото в България радио за класическа музика поддържа нейното осъществяване на " Allegro appassionato " от Камий Сен-Санс с 375 гласа, изпреварвайки другите кандидати със 17 гласа повече. На уеб страницата на медията бяха оповестени видеозаписите на всички 25-има участници във втория тур и публиката даде своя самостоятелен избор. Резултатите бяха оповестени от шефа на " Кантус фирмус " Васил Димитров в ефира на предаването " Сутрешно кафе " с водеща Радостина Узунова.

Дария Русева завоюва и трета премия в своята категория, присъдена от журито на състезанието. Талантливата виолончелистка е родена в Пловдив и учи в класа на Юлия Марковска в НУМТИ " Добрин Петков ". Тя е лауреат на голям брой други състезания в България и на музикални надпревари в Сърбия, Русия, Испания и Канада. Само през последната година е спечелила няколко оценки, измежду които първа премия и златен орден от Международния музикален конкурс в Москва и трета премия от London Classical Music Competition.

Националният конкурс и академия за оркестър " Кантус фирмус " се осъществя за втора поредна година с финансовата поддръжка на НФ " Култура " по програмата " Едногодишен грант ". В първото издание оценката на Класик FM радио бе извоювано от пианиста Радослав Чиколов.

През септември следва третият стадий от събитието - Академия за оркестър, в която ще вземат присъединяване финалистите от втора и трета възрастова група на състезанието, както и тримата носители на награди в първа група. Академията има за цел да развие оркестрови умения у младите музиканти, които ще бъдат потребни за тяхната бъдеща реализация. Основен наставник и учител в нея ще бъде Веско Ешкенази - дълготраен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.

Заключителният концерт на събитието е на 1 октомври от 19,30 ч. в зала " България " в границите на Европейския музикален фестивал, който се организира с финансовата поддръжка на Столичната община и Министерството на културата, научи ДУМА от Ирена Данкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР