Носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика са учени от

...
Носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика са учени от
Коментари Харесай

Нобеловата награда по физика бе дадена за изследването на електроните и природата на светлината

Носителите на тазгодишната Нобелова премия за физика са учени от Съединени американски щати, Германия и Швеция. Наградата се присъжда за техните проучвания на държанието на електроните и природата на светлината, по-специално за опити със извънредно къси светлинни импулси за проучване динамичността на електроните във веществата.

Нобеловата премия по физика за 2023 година е присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Хюлие, заяви Нобеловият комитет. Те са отличени за основаването на напълно нови „ пробни способи, генериращи атосекундни светлинни импулси за проучване на динамичността на електроните в материята„.

„ Техните опити дадоха на човечеството нови принадлежности за проучване на света на електроните в атомите и молекулите “ – се споделя в ревюто на Нобеловия комитет. „ Агостини, Краус и Л’Уилие демонстрираха метод за основаване на извънредно къси светлинни импулси, които могат да се употребяват за премерване на процеси, при които електроните се движат или трансформират силата си, както и за проучване на процеси, които „ протичат толкоз бързо, че до момента нямаше по какъв начин да бъдат проследени “.

Миналата година Нобеловата премия за физика за 2022 година бе присъдена на Ален Аспе (Франция), Джон Ф. Клаузер (САЩ) и Антон Цайлингер (Австрия) за „ опити със заплетени фотони, определяне на правилото на нарушение на неравенствата на Бел и пионерска работа в региона на квантовата информатика “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР