Носими устройства, оборудвани с датчици и свързани помежду си, правят

...
Носими устройства, оборудвани с датчици и свързани помежду си, правят
Коментари Харесай

IoT пази работещите хора и фирмените ресурси

Носими устройства, оборудвани с сензори и свързани между тях, вършат активността на служащите по-лека и безвредна

Очила с камера и екран, инсталиран пред очите на служителя, могат да снимат и предават в действително време това, което той вижда. Видеото се насочва към далечен център – да вземем за пример офис за техническа поддръжка, откъдето служителят получава съвет…

Филми по време на пътешестване, музика на стрийминг сред всевъзможни устройства, отдалечено включване на бойлера у дома – нормално това си показват мнозина, когато стане дума за интернет на нещата. Но сякаш неговото пълноценно приложение е по-скоро в индустриалната автоматизация.

IoT носи огромни изгоди тогава, когато избавя човешки животи – а и големи запаси, с помощта на непрекъснатата съгласуваност. Това е част от визията за „ интернет на нещата ” на огромния производител на индустриални ИТ системи Fujitsu, която бе демонстрирана неотдавна на годишния конгрес на японската корпорация в Германия.

Малки и не толкоз дребни носими устройства, оборудвани с сензори и датчици и свързани между тях, могат да създадат активността на служащите по-лесна, по-лека и по-безопасна. Един „ часовник ” или фитнес гривна, да вземем за пример, има грижата да следи здравословното положение на чиновници, работещи в тежки полеви условия. Устройството следи пулса, температурата, кръвното налягане – базовите витални индикатори.

Устойчива на удар, прахуляк, горещина и други въздействия, IoT гривната е предопределена за чиновници, при които същността на работата допуска тежка околна среда: работа навън (екстремни жеги през лятото и мраз и вятър през зимата), наоколо до пещи или водоеми и други При утежняване на виталните индикатори, устройството изпраща сигнал до мениджърите на организацията, с цел да предизвести, че техен чиновник е в неприятно здравословно положение поради тежките условия. Мениджърите могат да преценяват дали да накарат служащия да приключи работа, да излезе в отмора или да се реалокира на различен обект.

В допълнение към гривната може да се носи „ брошка ”, която не прави кой знае какво друго, с изключение на да рапортува местоположението на всеки чиновник. Така при случай, довел до утежняване на виталните индикатори, управлението на компанията ще знае къде се намира потърпевшият чиновник.

Проследяващи брошки също по този начин могат да подскажат неправилно държание, в случай че, да вземем за пример, даден чиновник прекомерно постоянно се озовава на регламентираното „ място за пушене ”, т.е. пропуща работа. В такива обстановки брошките могат да се употребяват независимо, без гривните за здравен мониторинг.

Мека и приятна на досег лента, която се поставя към врата, носи показаното на фотографията устройство, предопределено да държи будни водачите на тежкотоварни транспортни средства. Устройството работи сходно на фитнес-гривната – датчик, който се прикрепва нежно към ухото, следи виталните индикатори на тялото.

Ако записва признаци на унасяне – да вземем за пример закъснение на пулса, понижаване на концентрацията на О2 в кръвта – лентата стартира да вибрира, с цел да „ разсъни ” унасящия се лидер. Вибрирането има няколко степени на мощ, с цел да може даже да „ раздруса ” лидера, при положение, че леката осцилация остане недоловима за него.

Подобно устройство е в помощ на стопаните на компании с огромни автопаркове. То избавя животите на водачите на техните тежкотоварни транспортни средства, животите на други пътуващи по автомагистрали и пътища, а също и опазва ресурсите – самите транспортни средства и товарите в тях.

Освен да вибрира на врата на лидера, всяка такава лента е обвързвана с приложение, където се натрупват систематизирани данни за всички случаи на унасяне на водачите.

Така управлението на автопарка може да изведе значими трендове – да вземем за пример дали по избрани направления водачите са склонни постоянно да заспиват, с цел да усъвършенства транспортните си политики. Информацията се пресъздава на „ статистическо табло ” благодарение на гео-карта.

Всичко това се добавя от очила за усъвършенствана действителност в помощ на служащите, чиято активност се прави на труднодостъпни и отдалечени места:

Очилата включват дребна камера с висока резолюция и дребен екран, инсталиран пред очите на служителя. Камерата може да снима и предава в действително време това, което той вижда. Видеото се насочва към далечен център – да вземем за пример офис за техническа поддръжка. На микро-екрана пък се изписват данни, свързани с следения обект. Така техникът може да изиска съвет или подпомагане от сътрудниците си от центъра за техническа поддръжка за справяне със комплициран проблем. Те могат да му оказват помощ както с гласови указания и упътвания, по този начин и с изпращане на графична информация – да вземем за пример скица – върху дребния екран на очилата.

Подобна AR система пести време и обезпечава продан на пълномощия, тъй че организациите, свързани със сервизно обслужване, да могат да подсигуряват удовлетворението на своите консуматори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР