Нощният градски транспорт тръгна експериментално в София на 4 април

...
Нощният градски транспорт тръгна експериментално в София на 4 април
Коментари Харесай

Имат ли нужда софиянци от нощен градски транспорт?

Нощният градски превоз потегли пробно в София на 4 април 2018 година Четири автобусни линии пресичат града по този начин, че да има връзка с всички квартали. Автобусите се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка е на площад "Княз Александър Първи ", а цената на нощната карта за всички линии е 2 лв..

Сега обаче КНСБ предлага прекъсване на нощния превоз и разреждане на линиите в столицата. Причината е изключителният труд, който поставят водачите, а главният мотив на синдикатите е, че с цел да се съблюдават наредбите от 150 часа ексклузивен труд на година, превозът има потребност от над 13 милиона лв. годишно повече. А заплатите в бранша скачат с 10% със задна дата - от 1 февруари. По данни на синдикатите в градския превоз в София липсват 250 водачи.

"Аз знам, че младежите имат интерес към нощния превоз, само че когато се търсят решения и би трябвало да се реже, сега ние би трябвало да режем онлайн месо ", съобщи ръководителят на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова.

В края на 2018 година общинската комисия по превоз регистрира, че линиите на нощния градски превоз в София са на загуба от 716 хиляди лева Беше решено те да продължат да се движат и през 2019 година, а в това време да се търси метод да се усъвършенства работата им и да се понижат загубите. Общинските съветници регистрираха, че на всички места в света нощният превоз е на загуба и се дотира.

Кметицата Йорданка Фандъкова се разгласи срещу предлагането на синдикатите и акцентира, че това е последна мярка и няма да реши казуса. "Противопоставят изискванията за жителите с изискванията на водачите и не мисля,че е вярно ", разяснява тя.

Представителите на „ Политическа група 5” Светослав Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венци Мицов също застанаха изрично срещу прекъсването на нощния превоз.

Ето и тяхната позиция:

Обявяваме се изрично срещу концепцията нощният превоз на града ни да бъде спрян. Нещо повече, предлагаме да се уголемява обсега на нощния превоз.

Припомняме, че една от задачите и целите на Групата от началото на мандата е точно стартирането на нощен превоз в София. От ПГ5 работихме интензивно в Общинския съвет по тематиката с налагането на концепцията и няма да позволим в този момент, откакто той към този момент е реалност, да бъде спиран или да се трансформира в разменна монета сред ръководещите и транспортните синдикати. Не нощният превоз е казусът, а сегашният модел на ръководство на превоза и транспортните сдружения в София.

Във всяка европейска столица има нощен превоз и той се употребява интензивно както от жителите, по този начин и от гостите на града. Ако София желае да бъде същинска европейска столица би трябвало да продължи да постанова и уголемява нощния превоз.

Градският превоз има и обществена функционалност и е тотално неправилно да се търси единствено облага от него. Транспортът би трябвало да бъде в изгода и услуга на столичани, а не да печели на техен тил.

Припомняме, че още преди време се обявихме срещу повдигането на цената на билета за градския превоз на 1,60 лева Тогава ръководещите Столична община твърдяха, че посредством повдигането на цената на единичния билет ще подтиква хората да употребяват месечни карти, само че действително подтикнаха жителите да се качат в персоналните си коли, тъй като им е по-изгодно да отидат до работното си място с колата, в сравнение с с градския превоз. Всичко това докара до още по-сериозно замърсяване въздуха на София.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР