Нощни трусове в леда на Антарктида са регистрирали учени от

...
Нощни трусове в леда на Антарктида са регистрирали учени от
Коментари Харесай

Неизвестен за науката феномен е наблюдаван в Антарктида

Нощни земетресения в леда на Антарктида са записали учени от Чикагския университет. Това заяви Сайънс алърт. Към момента сеизмичният феномен е с незнаен генезис.

По време на летния сезон в Антарктида – от ноември 2016 година до януари 2017 година, учените от Чикагския университет са конфигурирали два сеизмометъра, които са ситуирани на разстояние 20 км един от различен, в шелфовия хладилник Макмърдо.

Местата за слагане на сеизмометрите не са определени инцидентно, защото са избрани като „ суха “ и „ мокра “ станция, според от топенето. През деня слънчевата светлина оказвала влияние върху „ мократа “ станция и това водело до поява на локви от ронливия лекомислен лед.

В следствие се оказало, че през нощта сеизмографите наоколо до „ мократа “ станция записали стотици земетресения, чиято дълготрайност била по-малко от секунда. Така за първи път било открито съществуване на земетресения в леда, които са свързани с отрязъка от денонощието и с топенето на шелфовия хладилник.

 антарктида

Учените от Чикагския университет изясняват следения феномен в Антарктида с хипотезата, че под въздействието на захлаждането ледът, който се намира над получената от топенето денем вода, се свива.

Този развой деформира повърхностния пласт и води до неговото разрушение. Но защото това е само догадка, са нужни спомагателни изследвания, които да я потвърдят или отхвърлят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР