Нощни работи“ привидно е разказ за всичко онова, което може

...
Нощни работи“ привидно е разказ за всичко онова, което може
Коментари Харесай

Нощни работи - ледени нощи през август и гротески в стил фентъзи

„ Нощни работи “ видимо е роман за всичко това, което може да се случи нощем – в огромния град или в най-затънтеното село, във физичен или в философски проект. Срещи с хора, забавление и принуждение по кръчми, първа обич и греховна пристрастеност, безвкусен занимания, неразрешени лечителства и почтени вещерски ритуали и хлапашки тествания за „ геройство “, търсене на секрети от предишното, мемоари, мечти и страхове…
А когато действието се развива в Чехословакия през съдбовната 1968 година, всичко това е придружено от „ приятелски “ танков обстрел, и от „ работите “ на Държавна сигурност, арестите и преследванията на почтени хора. Тяхна жертва стават и двете деца, през чийто взор четем тази история. И в случай че за бунтовно настроените пражани нашествието не е изключително изненадваща, то за елементарния чешки селяндур, който още лекува раните си от фашистката окупация, колоната от танкове е безусловно необяснима. „ Даже българите, те нали са морска страна “, споделя един от героите … “Защо и те “?
Яхим Топол не написа политически разказ за Чешките събития от 1968 година Той съзнателно заобикаля всякаква идеологизация и основава същинска оргия на устния фолклор в писмен тип. От „ огромната политика “ наложена върху ежедневното съществуване той сътворява вълшебен космос, предаден посредством могъщо асоциативен, само че в това време чисто всекидневен език.
Яхим Топол, един от паметните създатели на актуалната чешка литература, е роден през 1962 година в Прага. Той е стихотворец, прозаик и публицист, текстописец и музикант. Носител е на голям брой литературни награди, в това число „ Том Стопард “ и „ Виленица “ за ослепителен принос към централноевропейската литература. Книгите му са оповестени на повече от 10 езика, в това число британски, немски, испански и норвежки.
Топол е измежду от най-ярките представители на чешкия ъндърграунд до 1989 година и подписът му, разумно, стои под „ Харта 77 “. Син на отстъпник, той не получава достъп до университетско обучение и се прехранва като склададжия, преносвач, въглищар и други Творческия си път стартира като текстописец за ъндърграунд групата Psi vojaci, чийто фронтмен е брат му Филип. (Името на бандата, „ Воините-кучета “, е директна отпратка към романа на Томас Бергер „ Малък огромен човек “.)
През 1985 година дружно с няколко „ подземни “ съидейници Топол основава самиздатското литературно списание Revolver Revue, добило изключителна известност. За тази си активност той неколкократно излежава къси присъди в пандиза.
След измененията Топол издава в две стихосбирки поезията си от 80-те – „ Обичам те безумно “ (Miluju tě k zblazněni, 1991) и „ Във вторник ще има война “ (V utery bude valka, 1992). Голяма популярност му донася романът „ Сестра “ (Sestra, 1994), който се постанова като една от знаковите книги на чешката прозаичност от 90-те и на чешкия постмодернизъм като цяло. През 2008 година по книгата е сниман и филм. Следват романите „ Ангел “ (Anděl, 1995), „ Нощни работи “ (Nočni prace, 2001), „ Катран “ (Kloktat dehet, 2005), „ През студената земя “ (Chladnou zemi, 2009).
В момента Яхим Топол е програмен шеф на библиотека „ Вацлав Хавел “ в Прага.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР