Носенето на ръкавици, маски и шлемове и други предпазни средства

...
Носенето на ръкавици, маски и шлемове и други предпазни средства
Коментари Харесай

Адвокати искат в съда да се влиза само с шлем, маска и ръкавици

Носенето на ръкавици, маски и шлемове и други защитни средства да е наложително изискване за достъп до правосъдните здания. За това упорства Висшият адвокатски съвет, чийто представители разискаха в понеделник с членове на Висшия правосъден съвет по какъв начин правосъдната власт да възобнови работата си след края на изключителното състояние. В момента достъпът до Съдебните покои е стеснен, гледат се единствено част от делата. Някои процеси текат по скайп. Така обаче на процедура липсва публичността, която е една от гаранциите за справедливост.

След 13 май, когато свършва изключителното състояние, би трябвало да отпаднат и рестриктивните мерки за достъп до правосъдните здания. Адвокатите обаче упорстват да има ограничения, които да минимизират риска от разпространяване на болестта.

Адвокатите желаят още да бъдат обезпечени условия да се съблюдава обществената отдалеченост, в това число в адвокатските стаи и деловодствата. Както и правосъдната власт и участниците в процесите да имат опция да обменят документи по електронен път. Според адвокатурата, когато се насрочват делата, съдиите би трябвало да вземат предвид броя на участниците в съвещанието, типа на процесуалните дейности, които ще се правят, и нужното време за това. Идеята е да не се струпват доста хора на едно място.

Призовава се да бъде загърбена и практиката правосъдните сформира да насрочват няколко дела за един и същи час. Ако това се случи, юристите да имат право да искат отсрочване на делата.

Друго условие на юристите е да се обезпечи и време за периодична дезинфекция в правосъдните зали. 

Адвокат Красимир Иванчев дава образец за какво е срещу скупчването на хора в храма на Темида. " Елементарно дело за ПТП стартира с 15 присъстващи вътре – служители на реда, свидетели, обвиняем, юрист на подсъдимия, потърпевшо лице, юрист на потърпевшото лице, прокурор, три движимости лица за по 3 експертизи, арбитър, правосъдни секретари. Плексигласът евентуално ще избави, аз не съм медицински експерт, само че зад едно място в съда, зад една банка в залата, неизбежно ще застанат двама или трима индивида зад едно стъкло. Не единствено един? Не може единствено един ", разяснява пред bTV юрист Красимир Иванчев, който е срещу отварянето на правосъдните покои.

Висшият правосъден съвет ще разиска предложенията на юристите на съвещанието си във вторник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР