Норвежкият крайнодесен масов убиец Брайвик съди държавата за изолация в затвора

...
Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик съди държавата за предполагаемо
Коментари Харесай

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик съди държавата за предполагаемо нарушаване на човешките му права поради това, че е държан в „екстремна“ изолация, и е подал друга молба за условно освобождаване, каза неговият адвокат.

Неонацист, Брайвик уби 77 души, повечето от които тийнейджъри, при стрелба и бомбено нападение в най-тежкото мирновременно зверство в Норвегия през юли 2011 г.

Брайвик, който сега е на 44 години, излежава най-дългата присъда в Норвегия, 21 години, която може да бъде удължена, ако все още се смята за заплаха.

„Той съди държавата, защото е бил в изключителна изолация от 11 години и няма контакти с други хора, освен с охраната си“, каза адвокатът на Брайвик Ойщайн Сторвик пред агенция Ройтерс в петък.

„Той [Брейвик] беше преместен в нов затвор миналата година и се надявахме, че ще има по-добри условия и че ще може да се срещне с други хора“, добави Сторвик.


Норвежкият всекидневник Aftenposten беше първият, който съобщи за случая по-рано в петък.

През 2017 г. Брайвик загуби дело за правата на човека, когато апелативен съд отмени присъда на по-ниска инстанция, че почти изолирането му в килия с три стаи е нечовешко.

Миналата година норвежки съд също отхвърли молбата му за условно освобождаване, заявявайки, че той все още представлява риск от насилие.

Сторвик каза, че очаква окръжният съд в Осло да разгледа делото през следващата година.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР