Норвежкият кораб Суон Атлантик беше нападнат днес в южната част

...
Норвежкият кораб Суон Атлантик беше нападнат днес в южната част
Коментари Харесай

Корабът Суон Атлантик е бил нападнат в Червено море от йеменски бунтовници

Норвежкият транспортен съд " Суон Атлантик " беше атакуван през днешния ден в южната част на Червено море. По плавателния съд са изстреляни неизяснен брой снаряди от териториите в Йемен, следени от шиитските бунтовници хуси. Това оповестиха пред Ройтерс американски публични представители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че това е следващата офанзива против кораби, плаващи в Червено море, от началото на войната сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ". Военният транспортен съд на Съединени американски щати " Карни " се е отзовал на сигнала за помощ, подаден от " Суон Атлантик ", и се е отправил към него, прибавиха те.

Корабът " Суон Атлантик " е танкер, пренасящ химикали, и е благосъстоятелност на норвежката компания " Инвентор Кемикъл танкерс ". От компанията обявиха за Ройтерс, че корабът е бил изумен с неидентифициран обект по време на офанзивата в Червено море, само че никой от екипажа не е бил ранен.

Изпълнителният шеф на компанията притежател Юйстайн Елган посочи за Ройтерс, че е бил развален водният контейнер, само че системите на плавателния съд са траяли да работят обикновено. Фирмата " Юни танкерс ", която е виновна за ръководството на кораба, заяви, че екипажът е потушил дребен пожар, избухнал след поразяването на левия ръб.

Корабът е превозвал растителни масла и е държал курс към остров Реюнион в Индийския океан.

За момента никой не е поел отговорност за офанзивата, само че съгласно американски представители снарядите са изстреляни от регион в Йемен, следен точно от хусите. Бунтовниците от това йеменско племе нападат основно преминаващи през протока Баб ел Мандеб кораби в отговор на израелското нахлуване в линията Газа, последвало изненадващата офанзива на " Хамас " на 7 октомври.

Хусите оповестиха, че атакуват плавателни съдове, свързани с Израел, и предизвестяват те да ke минават през стратегическия пролив Баб ел Мандеб. На собствен ред Елган показва, че " Инвентор Кемикъл танкерс " няма връзки с Израел.

По-рано през днешния ден английска организация за морска сигурност осведоми, че е получила известие за " евентуална детонация " на 2 морски благи (близо 4 километра) от транспортен съд, преминаващ през Баб ел Мандеб на 30 морски благи южно от йеменския пристанищен град Мока.

 

В настрана уведомление организацията " Юнайтед кингдъм маритийм трейд опърейшънс " (United Kingdom Maritime Trade Operations) сподели, че е била осведомена и за още два случая, надлежно на 30 морски благи северозападно и на 34 морски благи югоизточно от град Мока.

Ройтерс отбелязва, че в известията не се съдържа друга информация и не е ясно дали някой от въпросните произшествия e в действителност този с кораба " Суон Атлантик ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР