Норвежката криминална полиция Kripos e задържала бившия командир на отделение

...
Норвежката криминална полиция Kripos e задържала бившия командир на отделение
Коментари Харесай

Норвегия арестува избягалия от Русия командир на ``Вагнер`` Андрей Медведев - Свят

Норвежката престъпна полиция Kripos e задържала някогашния пълководец на поделение в поруската наемническа група " Вагнер ", който, оповестиха локалните медии. Арестът е станал в неделя в хотел, където е бил отседнал някогашния вагнеровец, след което той е отведен в център за задържане и към този момент е бил разпитан. Задържането е осъществено от отдела на полицията, който преследва военни закононарушения. „ Не желаеме да оповестяваме детайлности, само че можем да доуточним, че той към момента продължава да бъде със статут на очевидец “, заяви в изказване Kripos.

Ройтерс от своя страна опровергава догатките, че беглецът може да бъде депортиран в Русия. Руската група за правата за пандизчиите Gulagu.net, която първа заяви за дръзкото бягство на Медведев през ледената граница в Норвегия, разгласява в понеделник нов запис на телефонно изявление с Андрей Медведев, в което той прикани Норвегия да му разреши да остане и да свидетелства против частната военна група, която се бие с украинските сили в някои от най-жестоките борби на войната. Запитан дали се приготвя депортиране на Медведев, представител на норвежката полиция отговори сбито: „ Не, това не е правилно “, само че без да дава детайлности.

Норвежкият юрист на Медведев, Бринюлф Риснес, дефинира като еднакъв на нула риска клиентът му да бъде депортиран, а самият арест е станала поради различия към ограниченията за гарантиране на сигурността на вагнеровскя пълководец.

„ Той е под доста строги ограничения за сигурност и ние не сме съгласни по отношение на метода, по който се ползват. Те провокираха търкания “, декларира юристът пред Ройтерс.

Медведев избяга, пресичайки руско-норвежката граница и сподели, че се опасява за живота си, защото е станал очевидец на убийството и малтретирането на съветски пандизчии, отведени на фронтовата линия в Украйна, с цел да се бият за Вагнер.

„ Целта ми да дойда тук беше първо, несъмнено, да спася живота си и второ, да кажа истината на хората и света “, разгласи той в телефонно изявление за Gulagu.net, записано в понеделник. Веднага след бягството основателят на „ Вагнер Груп “ Евгений

Пригожин удостовери, че е имал подобен пълководец и предизвести норвежците да внимават с него:

„ Да, фактически, Андрей Медведев работеше в норвежкия батальон на ЧВК „ Вагнер “, който се назовава „ Нидхьог “, защото имаше норвежко поданство. Трябваше да бъде притеглен под отговорност за опит за грубо отношение към пленници. Материалите за това се съхраняват в службата за сигурност на ЧВК „ Вагнер “ и са готови за предаване на съветските правораздавателни органи. До момента беше разгласен за търсене. Бъдете деликатни, той е доста рисков! “

Според появилата се след това информация Андрей Медведев е сирак, който се е включил към съветската войска и е лежал в пандиза, преди да се причисли към Вагнер предишния юли с контракт за четири месеца, който неведнъж бил продължаван. Беглецът е бил директен пълководец на убития за изменничество беглец от " Вагнер " Евгений Нужин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР