Норвегия, световният лидер по нулеви вредни емисии от автомобили, предложи

...
Норвегия, световният лидер по нулеви вредни емисии от автомобили, предложи
Коментари Харесай

Норвегия обмисля да наложи „данък Тесла” на електрическите коли

Норвегия, международният водач по нулеви нездравословни излъчвания от коли, предложи " налог Тесла ", който има за цел да понижи обезпечените за огромни електрически коли данъчни отстъпки, осведоми Агенция Франс Прес.

Електрическите коли, които не са наранени от тежки налози за разлика от другите коли, съставляват 20% от новорегистрираните в скандинавската страна от началото на 2017 година, което е невиждан пазарен дял в света.

Днес дясното държавно управление внесе в Народното събрание проектобюджет за 2018 година, в който се предлага да се отстрани еднократно освобождение от налог за нови електрически коли с маса повече от 2 тона.

Предложението незабавно бе несъмнено като " налог Тесла ", тъй като най-вече визира модели, създадени от американската компания. Нов автомобил Tesla X ще коства със 70 000 крони (7 500 евро) повече.

Оправдавайки предлаганата данъчна мярка, финансовият министър Сив Йенсен акцентира, че тези тежки седани изтощават пътищата колкото стандартните возила и притежателите затова би трябвало да си заплащат.

Предложението провокира развълнуван спор.

" Това е данъчна бомба ", сподели пред Агенция Франс Прес генералният секретар на Норвежката асоциация на електрическите коли Кристина Бу.

" Това е ненадейно за водачите и за автомобилната промишленост, изпраща неверен сигнал до норвежците и света ", добави Бу.

Тя акцентира, че Норвегия е сложила амбициозна цел да приключи продажбата на нови коли с стандартни мотори най-рано до 2025 г./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР