Норвегия ще претендира за дял в нефтогазовите находища открити от

...
Норвегия ще претендира за дял в нефтогазовите находища открити от
Коментари Харесай

Норвегия ще претендира за дял в трансграничните с Русия находища в Арктика


Норвегия ще претендира за дял в нефтогазовите залежи открити от Русия на границата на страните в Баренцово море, оповестява организация Ройтерс, базирайки се на думите на ръководителя на Норвежкия петролен директорат (Norwegian Petroleum Directorate, NPD) Bente Nyland.

„ Ако допуснем, че те са почнали сондиране наоколо до границата и това е трансгранично находище, тогава да, несъмнено, Норвегия би желала да получава запаси, които й принадлежат “, е декларирала тя за организацията. По думите й това се отнася също по този начин и за границите с Англия и Канада.
По думите на Bente Nyland всевъзможни нефтогазови открития от Русия на границата може да предизвикат политически диспути в Осло. Агенцията отбелязва, че изследването на множеството региони може да е много усложнения поради климатичните задължения на Норвегия и противодействието от разнообразни екоорганизация и някои политически партии.

През 2010 година Русия и Норвегия подписаха съглашение за разделянето на по този начин наречената „ сива зона “ в Баренцово море, което влезе в действие през юли 2011 година Преговорите за разграничаването на морските пространства сред Русия и Норвегия започнаха още през 1970 година и подписаното съглашение дава опция двете страни да усвояват безпроблемно част от арктическия шелф.

Междувременно Норвегия утежни прогнозата си за рандеман на петрол през 2019 година до най-ниското равнище за 30 година По данни на ведомството, през 2018 година нефтодобива в страната е понижен с 6,9 % - до 86,2 млн. куб м (или 1,49 млн. барела дневно ) от 92,2 млн. куб м (1,59 млн. барела на ден). Очакването е спадът да продължи и тази година и добивът да спадне с още 4,8 % - до 82,2 млн барела дневно, считат от NDP. Това е много под предходната прогноза за 2019 година, която е за 87,2 млн. барела дневно.

Очакването е, че през 2020 година добивът на нефт в Норвегия още веднъж да се усили, главно от находището Johan Sverdrup в Северно море.
Норвегия е най-голямата страна, добиваща петрол и газ в Европа, което образува 22% от Брутният вътрешен продукт и 67 % от експорта. По данни на Вербовъчна разработка, Норвегия покрива към 20 % от газовите потребности на Европа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР