Нормите за строителство в България са заимствани от германските и

...
Нормите за строителство в България са заимствани от германските и
Коментари Харесай

Бивш главен архитект разкри кои сгради у нас са надеждни при трус

Нормите за строителство в България са заимствани от немските и са много положителни. Има пропуски в довършителните работи, структурата е нещо, което най-вече се следи в строителството. Това изясни пред Българска национална телевизия някогашният основен проектант на София Петър Диков.

След земетресението в Перник направихме много неща по инспекцията на постройките в София, добави арх. Диков.
-->
Той дефинира като доста значимо правенето на техническите паспорти на постройките.

По думите му общата картина е релативно добра - хората би трябвало да знаят, че нормите за строителство и следеното на качеството са доста високи.

Панелните блокове са правени в фабричен условия, с много високи условия към качеството. Здравината на самия панел е доста добра.

Сградите с едропанелен кофраж също са с добра устойчивост против трусове.

При панелните здания главният проблем е при връзките, където са се заварявали самите панели.

" Има доста митове в това отношение - по какъв начин били заварявани през една, по какъв начин били незамонолитвани и така нататък ", съобщи арх. Диков.

При старите здания най-голямата заплаха е, в случай че са правени нерегламентирани намеси в партерите. Имаше един интервал незабавно след 1990 година, когато всеобщо се реституираха остарели здания и изключително магазинните пространства на партера. Някои притежатели си позволяваха да събарят носещи стени, а на старите здания стените имат значимо значение тъкмо при земетръс, защото работят като " земетръсни шайби ", изясни арх. Диков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР