Нормативна промяна, с която да се разреши на спешните медици

...
Нормативна промяна, с която да се разреши на спешните медици
Коментари Харесай

Спешните медици не могат да изписват антибиотици на е-рецепти, искат промяна в наредбата

Нормативна смяна, с която да се позволи на незабавните медици да изписват антибиотици на хартиени предписания, желаят от Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ (НАРСМП).

„ Това е открита добра процедура по света и не виждаме за какво да не сработи и у нас. В противоположен случай рискуваме годишно няколко стотици хиляди нехоспитализирани наши пациенти, нуждаещи се от антибиотично лекуване, да бъдат лекувани ненавременно и без предписанията ни “, показват от асоциацията.

Основният проблем, с който се сблъскват незабавните медици, е че работещите в системата на Спешната помощ в цялата страна лекари и фелдшери нямат електронни подписи, нямат компютри в колите за спешна помощ и на практика и да желаят, не могат да издават е-рецепти за антибиотично лекуване.

По публични данни на Министерство на здравеопазването, Национален статистически институт и НЗОК през 2022 година в извънболничната незабавна помощ са минали 1 093 021 пациенти. 34% от тях са прегледани от стационарни екипи във филиалите на незабавна помощ (ФСМП), а 66% – от мобилни екипи на домашни визити. От всички прегледани от центровете за незабавна помощ (ЦСМП) пациенти 78% не са приети в болница и остават у дома с предписания, написани от незабавните екипи. Голяма част от тях са с инфекции, нуждаещи се от антибиотично лекуване, регистрират още от НАРСМП. „ При състояние, че няма по какъв начин да издадем електронна рецепта за антибиотик, ние оставяме пациентите си без лекуване, издавайки книжна рецепта, която нито една аптека няма да извърши “, показват от там и допълват, че на този стадий нямат различен вид, с изключение на да препращат пациентите към персоналния им доктор, което ще забави лекуването им.

„ Дори мобилните ни екипи за в бъдеще да бъдат снабдени с електронни подписи и да бъдат подготвени да употребяват мобилното приложение през телефона, не на всички места има интернет. В случай на липса в аптеките на изписания антибиотик, пациентът би трябвало да търси мобилния екип, който извършва други повиквания, за издаване на нова рецепта “, акцентират още от Асоциацията в мнението си, изпратено до Българския лекарски съюз (БЛС).

Становища по казуса са изпратили до съсловната организация и от голям брой бордове по специалности, както и обособени лекари и фармацевти. Всички без изключение показват редица проблеми към е-рецептите и предлагат или цялостна анулация на нововъведението, или гратисен интервал, по време на който до изчистване на проблемите да могат да се издават и хартиени, и е-рецепти за антибиотици и противодиабетни лекарства.

Становището на НАРСМП можете да видите, тези на бордовете по специалности – и, а с мнението на обособени лекари и фармацевти можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР