Нормално е законът да разреши оповестяването на изборните резултати по

...
Нормално е законът да разреши оповестяването на изборните резултати по
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК подкрепя изборните резултати да се съобщават и преди края на вота

Нормално е законът да позволи оповестението на изборните резултати по време на целия избирателен ден. Това разяснява ръководителят на Централната изборна комисия Стефка Стоева.

Пред Дарик радио тя сподели, че всички виждат какво вършат медиите, с цел да осведомят читателите си, само че да не нарушават закона - изготвят се музикални ранглисти, показват се менюта на заведения за хранене и други сходни.

По-добре да се оповестяват тези данни откакто цялото общество знае данните още до обяд, дано да се даде опция социологическите организации да ги афишират по-рано от края на изборния ден, разгласи Стоева.

Обясни, че през целия ден Централната изборна комисия се занимава с това да управлява дали не се нарушава законът като той не обгръща платформи като тази на фейсбук, където точно всекидневно се афишират тези ранглисти. Коментира, че това е възбрана, която към този момент " не прави доста работа ", а също така, съгласно нея, хората биха дали своят вот по-активно, в случай че схванат по обед, че техният претендент изостава с поддръжката.

В отговор на въпрос Стоева съобщи и че съгласно нея е къс период единствено една седмица сред два тура на изборите, тъй като до сряда се броят бюлетини, до петък би трябвало да бъдат готови тези за балотажа, а претендентите нямат време за акция. Тя даде образец с други страни, където балотажът е след най-малко две седмици или месец.

Трябва да има някаква нормалност и успокоение, другояче грешките са неизбежни, уточни тя.

По проблема с някогашния кмет на регион " Младост " в София Десислава Иванчева, на която Общинската изборна комисия отхвърли регистрация поради забавяне, а нощес ЦИК върна в изборната конкуренция, Стоева разгласи, че не е имало забавяне. Посочи, че е потвърдено по неоспорим метод, че хората, отишли да записват Иванчева, са влезнали в постройката " десетина минути " преди крайния час - 17 ч. и по тази причина е анулирано решението на комисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР